Philips schrapt wereldwijd 4.500 banen

Het Nederlandse elektronicabedrijf Philips schrapt wereldwijd 4.500 banen. De banen verdwijnen vooral op managementniveau en in de ondersteunende diensten. Of er ook in ons land banen sneuvelen, is nog niet duidelijk.

Philips wil in totaal 800 miljoen euro besparen. Drie maanden geleden kondigde het bedrijf al een besparingsprogramma aan, maar toen werd nog niet bekendgemaakt hoeveel banen er zouden moeten sneuvelen.

Van de 117.000 banen wereldwijd zullen er nu 4.500 geschrapt worden. Het gaat vooral om banen op managementniveau en in de ondersteunende diensten, zoals de computer- en financiële afdelingen. In Nederland gaat het om 1.400 banen.

De gevolgen voor ons land zijn nog onduidelijk. Omdat er vooral op managementniveau en in de ondersteunende diensten bespaard wordt, zal België wellicht minder hard getroffen worden dan Nederland, waar die banen vooral aanwezig zijn, luidt het bij Philips België. In ons land werken 3.160 mensen bij Philips.

De directie van Philips wil met de besparingen het bedrijf slagvaardiger maken. De groeidoelstellingen op middellange termijn zullen wel behouden blijven, luidt het. Er zal ook meer geïnvesteerd worden in innovaties en in klantencontacten.

Philips haalde in het derde kwartaal een nettowinst van 76 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 527 miljoen. De omzet daalde met 66 miljoen euro tot 5,4 miljard euro. Die cijfers waren wel beter dan die van het tweede kwartaal. Toen leed Philips een verlies van 1,3 miljard.