Wordt Kenia meegezogen in Somalische oorlog?

In het zuiden van Somalië dreigt een confrontatie tussen de milities van Al Shabaab en regeringstroepen uit Kenia. Die waren eerder de grens met Somalië overgestoken om de 2 hulpverleners op te sporen die ontvoerd waren in Dabaab. Al Shabaab heeft het over een "agressie" en spreekt gespierde taal tegen Kenia.

In het zuiden van Somalië wordt nu al gevochten tussen het Somalische regeringsleger en de rebellen van Al Shabaab, die een groot deel van Somalië controleren.

Nu dreigt ook Kenia te worden meegezogen in de oorlog. Honderden Keniaanse regeringstroepen zijn de grens met Somalië overgestoken nadat er twee Spaanse hulpverleners waren ontvoerd uit het Keniaanse vluchtelingenkamp van Dadaab (foto: verlaten tenten van Artsen Zonder Grenzen in Dabaab). Officieel luidt het dat Kenia enkel op zoek is naar de ontvoerde hulpverleners.

De Keniaanse zet is in het verkeerde keelgat geschoten bij de strijders van Al Shabaab, die het over een "agressie op Somalisch grondgebied" hebben. Volgens woordvoerder Ali Mohammed Rage zijn de Keniaanse troepen tot 100 km op Somalisch grondgebied doorgedrongen, en hebben ze ook bombardementen uitgevoerd. "Als ze zo voortdoen, gaan ze er spijt van krijgen en zullen ze de gevolgen voelen", klinkt het.

Al Shabaab dreigt met terroristische zelfmoordacties in Nairobi. "De wolkenkrabbers zullen vernietigd worden en het toerisme zal gekelderd worden", zei de woordvoerder van Al Shabaab nog.