"Contagion": Gwyneth Paltrow maakt de hele wereld ziek

In "Contagion" doet Steven Soderbergh op akelig realistische wijze uit de doeken hoe een dodelijke wereldwijde epidemie er zou uitzien. En het verhaal begint bij Gwyneth Paltrow.

Matt Damon, Jude Law, Laurence Fishburne, Kate Winslet, "Breaking bad"-ster Bryan Cranston, Marion Cotillard, Jennifer Ehle, Elliot Gould, Armin Rohde, John Hawkes, Gwyneth Paltrow, het rijtje acteurs dat de affiche van "Contagion" siert, is bepaald indrukwekkend.

En allemaal doet ze hun uiterste best om zich van hun minst glamoureuze kant te laten zien. De thriller heeft het tenslotte over een onbekend virus dat een kwart van de geïnfecteerde mensen het leven kost en zich aan een zorgwekkende vaart over de wereldbol verspreidt. En zieke mensen zien er nu eenmaal niet op zijn best uit.

Wie echter met voorsprong de prijs voor minst frisse verschijning van de film verdient, is Gwyneth Paltrow. Zo stijlvol als ze voor de camera’s van de fotografen plaats neemt, zo weinig appetijtelijk ziet haar personage er (uiteindelijk) uit. Zij speelt dan ook de vrouw met wie het verhaal begint, Beth Emhoff, een Amerikaanse die in Macau op zakenreis is. "Je moet me verontschuldigen", zegt ze als ze me op het festival van Venetië de hand schud. “Ik heb jetlag, ik ben uitgeput en ik worstel met een kater. Hopelijk helpt dit kopje koffie."

Wat was je voornaamste reden om mee te werken aan ‘Contagion’: het onderwerp of de medespelers?
Paltrow: De regisseur. Ik heb ja gezegd omdat het Steven Soderbergh was. Iemand van zijn kaliber wijs je niet af. Bovendien hoefde ik er weinig tijd in te stoppen. Het waren twee korte opnameperiodes en ik hoefde geen enkele van mijn kinderen een tijdje van school te halen.

Omdat "Contagion" zoveel karakters telt, leer je ze niet allemaal even goed kennen. Hoe zou je jouw personage omschrijven?
Paltrow: Beth is een heel menselijke figuur, iemand met kwaliteiten en gebreken. Dat sprak me ook aan in haar. Ik vind het interessant als een film mensen toont zoals ze zijn. Al te vaak kan ik maar één kant van een personage tonen. Dan ben ik het lieve meisje of de stoute meid of de slimme vrouw of de sexy griet en houdt het daarbij op. "Contagion" durft het aan om mijn personage ook minder nobele kanten te geven. Je komt te weten dat ze iets gedaan heeft wat niet zo mooi is. Ik vroeg me af hoe ik het zou kunnen spelen zonder dat de kijker me totaal verwerpelijk zou vinden. Ook al omdat ik haar zelf niet veroordeel.

Ik verklap niets als ik zeg dat je personage heel snel het loodje legt. Ben je al ooit zo vroeg gestorven in een film?
Paltrow: Nee. (lacht)

Eén van de meest opmerkelijke scènes in de film is jouw autopsie. Wat dacht je toen je dat op het scherm zag?
Paltrow: Ik vond het hilarisch. (lacht) Maar ik denk dat ik de enige zal zijn. Ik herinnerde me vooral hoe we die scène gedraaid hebben. Mijn tong die geverfd werd, de contactlenzen die ik moest dragen, die extra laag huid die op mijn voorhoofd werd gekleefd, het was behoorlijk complex. En Steven zei de hele tijd "Maak haar lelijker, maak haar lelijker!" Maar het ziet er zo macaber uit dat het geweldig grappig wordt. Ik heb in mijn leven trouwens genoeg schoonheidsmaquillage gedragen. Ik genoot ervan om er eens minder goed uit te zien.

Je hebt niet zo lang geleden je eigen Twitter-account (twitter.com/GwynethPaltrow) opgestart. Wat vind je daar aantrekkelijk aan?
Paltrow: Ik moet bekennen dat het een tijdje heeft geduurd voor ik begreep wat het appeal van Twitter was. Ik vroeg me af wat iemand bezielde om dat te volgen. Maar beetje bij beetje begon ik in te zien dat het een heel goeie manier is om te communiceren met de fans. Ik ben zeker geen gedisciplineerde gebruiker. Ik ben er niet elke dag mee bezig. De laatste maand heb ik er misschien één keer iets opgezet.

Waarom is het een betere manier om met de buitenwereld te communiceren dan via een interview?
Paltrow:
Er is geen tussenpersoon. Als ik in een interview een grap maak, ga jij als journalist dat eerst verwoorden of verwerken. Dat is ook normaal. Maar als ik het via Twitter doe, worden die uitspraken op een naakte manier verspreid. Precies zoals ik ze bedoel. Daar hou ik van. Ik heb er meer controle over. En ik vind het ook gewoon grappig. Ik volg zelf een paar twitteraars en lach de hele dag.

Ruben Nollet

Contagion (VS)

van Steven Soderbergh
met Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard, Laurence Fishburne
release woensdag 19 oktober