"Elke trein die verdwijnt, is een ontgoocheling"

De vakbonden bij de NMBS zijn "ontgoocheld" en "ongerust" over de bezuinigingsplannen. Volgens de bonden gaan de komende 3 jaar ruim 1.000 banen verloren, ook al vallen er geen gedwongen ontslagen. Ze betreuren ook het schrappen van een aantal treinen.
Jos Digneffe

Jos Digneffe van de socialistische vakbond ACOD is ontevreden over de plannen. Omdat er wellicht vooral hele late en hele vroege treinen geschrapt zullen worden, noemt hij het "een aanval op de basismobiliteit". "Het zijn die mensen die niet over de luxe of over de middelen beschikken om 's morgens en 's avonds met een eigen wagen naar het werk te gaan, die getroffen worden", aldus Digneffe.

"Telkens een trein verdwijnt, is dat een echte ontgoocheling, ook al wil de raad van bestuur duidelijk alternatieven aanbieden", zo reageert Dominique Dalne van de christelijke vakbond ACV Transcom.

Vanmorgen vreesden de bonden nog de afschaffing van 302 treinen. "Dit cijfer werd naar beneden herzien en de schade bleef beperkt", aldus nog Dalne, die zich wel zorgen maakt over de gevolgen van de maatregel voor de tewerkstelling. Er komen dan wel geen naakte ontslagen, maar wellicht worden een aantal personeelsleden die met pensioen gaan, niet vervangen.

Ook Michel Abdissi, net als Digneffe van het ACOD, vreest dat men het in de toekomst met minder personeel zal moeten doen ."Er is vandaag sprake van de niet-vervanging van 1 op de 3 spoormannen en minder treinen betekent ook minder treinbegeleiders. Volgens onze schattingen zijn 1.200 banen bedreigd", zegt hij.