"Erkenning, excuses en schadevergoeding"

Voor de correctionele rechtbank van Brussel begint vandaag het proces van Softenon-slachtoffers tegen de Belgische staat. Softenon werd in de jaren 60 voorgeschreven aan zwangere vrouwen, maar had ook kwalijke neveneffecten. Het heeft echter jaren geduurd voor er in ons land een verbod op het middel kwam.

Softenon, de commerciële benaming van Thalidomide, werd destijds aan zwangere vrouwen voorgeschreven tegen ochtendmisselijkheid. Maar het middel bleek ook zwangerschapsonderbrekingen en misvormingen bij het kind te veroorzaken.

Veel kinderen die met misvormingen werden geboren, hebben hun eerste levensjaar niet gehaald of zijn gestorven aan de gevolgen van de medicijnen die ze innamen.

Ondanks die kwalijke neveneffecten heeft het jaren geduurd voor het product in ons land uit de handel werd genomen. In 1962 werd wel een voorlopige maatregel genomen, maar het duurde nog tot 1969 vooraleer Softenon volledig werd verboden.

De overheid heeft volgens de slachtoffers ook nooit een afdoende regeling getroffen voor de slachtoffers, anders dan in het buitenland. De slachtoffers hebben daardoor de indruk dat ze in de vergeethoek zijn beland. De vzw Belgische Slachtoffers van Thalidomide heeft daarom de Belgische staat voor de rechtbank gedaagd.

"Symbolische euro niet voldoende"

Mieke Suyskens uit Kalmthout, zelf een Softenon-slachtoffer omdat haar moeder het middel had gebruikt, hoopt in de eerste plaats dat op het proces erkend wordt "dat wij Softenon-slachtoffers zijn" en dat de Belgische staat haar excuses aanbiedt.

Ze verwacht in de tweede plaats ook een schadevergoeding voor de slachtoffers en hun ouders. "Ik vind dat die ook wel een stukje van de koek mogen hebben. Zij hebben heel veel moeite moeten doen om ons groot te brengen", zegt ze. "Het bedrag laat ik open, maar een symbolische euro is niet voldoende."

Thalidomide wordt vandaag overigens opnieuw gebruikt in de medische wereld om dermatologische aandoeningen te behandelen, onder de naam Celgene. "Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft het gebruik toegestaan onder voorwaarden, maar het mag in geen geval worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen", zegt Ann Eeckhout, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Meest gelezen