"Gemeentelijke Holding neemt wijze beslissing"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het volledig eens met de beslissing van de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding om voorlopig het faillissement nog niet aan te vragen. De VVSG waarschuwt dat een faillissement de Vlaamse steden en gemeenten miljoenen kan kosten.

De Gemeentelijke Holding neemt nog tot zaterdag de tijd om een oplossing te vinden voor zijn betalingsproblemen. Dan moet duidelijk zijn of de holding 194 miljoen euro kan vinden om zijn financieringsbehoeften tot 7 december af te dekken. Op 7 december is er een algemene aandeelhoudersvergadering die moet beslissen of de Gemeentelijke Holding in vrijwillige vereffening gaat en zo een zachte landing kan maken. Daarbij zouden de huidige bezittingen van de holding nog zoveel mogelijk verzilverd worden.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het volledig eens met die beslissing. "Ik denk dat de Raad van Bestuur van de Gemeentelijke Holding een wijze beslissing heeft genomen, om niet de boeken neer te leggen maar toch nog een aantal dagen de tijd te nemen om alle schuldeisers die een bijdrage kunnen leveren tot de vereffening, om die uit te nodigen", zei Peeters.

Peeters noemt dat een goeie aanpak maar hij wijst er wel op dat het zeker niet zo is dat de Gemeentelijke Holding nu definitief het faillissement heeft kunnen ontlopen. Wel geeft de beslissing de tijd om ook met andere schuldeisers rond de tafel te zitten en te kijken hoe we tot een vergelijk kunnen komen, aldus nog Peeters. 

"Miljoenenverlies dreigt"

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten waarschuwt intussen dat de Vlaamse steden en gemeenten miljoenen dreigen te verliezen bij een faillissement van de Gemeentelijk Holding. De jaarlijkse dividenden verdwijnen en het extra geld dat de gemeenten na de bankencrisis in Dexia hebben geïnvesteerd, is definitief verloren.

Bij een faillissement moeten bovendien ook alle schulden worden betaald, zegt Jan Leroy van de VVSG, en in het allerslechtste geval zou het kunnen dat de gemeenten moeten opdraaien voor een deel van de resterende schulden.

De Vlaamse gemeenten zijn voor net geen 40 procent aandeelhouder en in dat allerslechtste scenario zou dat kunnen betekenen dat zij voor ongeveer 180 miljoen euro van die schulden opdraaien. De Vlaamse gemeenten hebben samen een jaarlijkse begroting van ongeveer 9 miljard, zodat 180 miljoen ongeveer 2 procent van hun begroting is.