"Janssen vindt zich de goedheid en de schoonheid zelf"

Op het assisenproces tegen Ronald Janssen zijn vanmorgen de pleidooien begonnen. Advocaat Jef Vermassen probeerde de jury te overtuigen dat Janssen een psychopaat, seriemoordenaar en serieverkrachter is.

Het proces tegen Ronald Janssen is in zijn eindfase beland. Vandaag begonnen de pleidooien van de advocaten, met als eerste die van de burgerlijke partijen. Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick Van Uytsel, en zijn assistente kwamen als eerste aan het woord.

Vermassen heeft in zijn pleidooi geprobeerd om de jury ervan te overtuigen dat Janssen een psychopaat, een seriemoordenaar en een serieverkrachter is. Hij toont geen enkele emotie, haalde Vermassen aan, en legt de schuld altijd bij iemand anders, bij zijn tirannieke vader, zijn marginale buren of bij zijn slapeloze nachten.

Janssen verdraagt niets van anderen, vertelt de ene leugen na de andere en houdt geweldig van zichzelf, aldus Vermassen. "Die man vindt zichzelf de goedheid en de schoonheid zelf."

Om dat laatste te bewijzen, toonde Vermassen een naaktfoto die tijdens een medisch onderzoek van Janssen was gemaakt kleine foto). "Is dit iemand die drie mensen heeft vermoord?" vroeg Vermassen, en hij voegde eraan toe: "Hij staat er nochtans trots bij, als de David van Michelangelo, de man op zijn mooist."

"Er zijn nog meer doden gevallen"

Vermassen probeerde ook het geheugenverlies dat Janssen zogezegd zou gehad hebben, te weerleggen, door onder meer te verwijzen naar de wedersamenstelling. Janssen liet toen het een en ander verleggen. "Hij weet alles nog", aldus Vermassen."Hij heeft een gom in zijn hersenen. Hij is niet vergeten wat hij gedaan heeft, maar het interesseert hem niet, omdat hij zich niet kan inleven in de gevoelens van anderen."

Volgens Vermassen was Van Uytsel ook niet het eerste slachtoffer van Janssen en zijn er nog meer doden gevallen dan nu geweten is. De moord op Van Uytsel was namelijk te perfect, redeneerde Vermassen.

Janssen heeft zijn vrouw ook zodanig gemanipuleerd dat zij de klacht over verkrachting tegen hem introk, argumenteerde de advocaat. Zo bleef Janssen volgens Vermassen buiten schot en konden de moorden op Shana en Kevin gebeuren.

"Moord was tot in de puntjes voorbereid"

Deze namiddag kwamen ook de advocaten van de familie Paulus aan het woord, Tim Op De Beeck en Geert Jaspaert. "De voorbedachtheid staat vast", zei Op De Beeck. "Hij had de moord op Kevin en Shana tot in de puntjes voorbereid." Hij zei ook hoe moeilijk de familie het nu nog heeft. "De tante van Kevin liet me weten dat zijn mama nog elke avond in de zetel in slaap valt, wachtend tot haar zoon weer thuiskomt."

Daarna nam ook Jaspaert het woord. "Ik zit hier met achter mij een scenarioschrijver. Mijnheer Janssen zou tv-programma's moeten maken. "Duizend zonnen en garnalen" maar het werd "Duizend verzonnen verhalen."" Hij verwees daarbij naar "de verschillende klappen die de ouders moesten incasseren" in de dagen na de dood van Shana en Kevin. De speurders hadden van Janssen te horen gekregen dat Kevin de directe aanleiding voor de moord was, dat Kevin een joyrider en een pester was, en zo kwam dat nieuws bij de ouders.