"Streel-beeld" aan Grote Markt is weggehaald

Aan de Grote Markt in Brussel is het beeld van Everard 't Serclaes weggehaald. Het bekende goudkleurige standbeeld van de liggende man moet worden gerenoveerd.

Het beeld van de liggende 't Serclaes bevindt zich buiten het huis De Sterre naast het stadhuis van Brussel en is erg bekend bij binnenlandse en buitenlandse toeristen.

Volgens de legende brengt wrijven over de arm van het beeld een jaar lang geluk in de liefde. Het beeld is nu weggehaald voor restauratie en dat zal een jaar duren.

Everard 't Serclaes was een bekende Brusselse patriciër uit de 14e eeuw. Nadat de Vlaamse graaf Lodewijk van Male het hertogdom Brabant was binnengevallen en Brussel bezet had, kwam 't Serclaes in actie. In 1356 klom hij met enkele medestanders over de wallen de stad binnen en opende hij met de ambachtslieden de poorten voor het Brabantse leger. Daarop werd het Vlaamse garnizoen verdreven.

't Serclaes werd later heer van Ternat en Kruikenburg, maar werd in 1388 gewond bij een conflict met de heer van Gaasbeek en overleed in het huis De Sterre in Brussel. Daarop vielen de Brusselaars het kasteel van Gaasbeek aan. Tijdens het beleg zouden de Brusselaars vooral kippen gegeten hebben en zouden ze de naam "kiekefretters" gekregen hebben.