"The invader" in première en in de prijzen

De Belgische kunstenaar en filmmaker Nicolas Provost is de vierde laureaat van de Jo Röpcke Award. De regisseur is op het Filmfestival van Gent gelauwerd als jong Vlaams filmtalent. Nicolas Provost krijgt de prijs voor zijn langspeelfilmdebuut "The invader".

"The invader" is vanavond in Belgische première gegaan op het Filmfestival van Gent. De film vertelt het verhaal van een Afrikaan die in zijn zoektocht naar een betere plek in de wereld terechtkomt in Brussel.

Het weekblad Knack maakte vanmiddag bekend dat Nicolas Provost met zijn film de vierde Jo Röpke Award in de wacht sleept. De prijs werd in 2008 voor het eerst uitgereikt, een jaar na de dood van de toen 78-jarige filmrecensent en tv-presentator Jo Röpcke. De vorige Jo Röpcke Awards gingen naar Fien Troch (2008), Felix Van Groeningen (2009) en Gust Van den Berge (2010).

"Heeft u ooit een film gezien die begint als een sociaal-realistisch migrantendrama, vervolgens muteert tot een erotische thriller en eindigt als een heerlijk trippy misdaadpastiche? Een van uitstekende, Belgische makelij dan nog? Wel, wij ook niet. Nicolas Provost’ bezwerende langspeelfilmdebuut "The invader" is daarom de meer dan waardige winnaar van de Jo Röpcke Award 2011", motiveert Knack de toekenning van de prijs.

"The invader" is een van de drie Belgische films in competitie op het Filmfestival van Gent. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Issaka Sawadogo (Swooni) en Stefania Rocca (The talented Mister Ripley). Topmodel Hannelore Knuts kreeg een prominente rol in de proloog van de film, waarin een Afrikaan aanspoelt op een naaktstrand.

De Belgische première van "The invader" wordt overschaduwd door het plotse overlijden van de Congolese-Belg Dieudonné Kabongo. De 60-jarige acteur is vorige week dinsdag overleden tijdens een voorstelling in Jette. "Jammer dat hij "The invader" nooit heeft gezien", zei Nicolas Provost maandag in "Joos" over het plotse overlijden van Kabongo. De acteur vertolkt een van de bijrollen in "The invader". Op 23 november verschijnt "The invader" in de Belgische bioscopen.