Britse man laat zich mummificeren als Toetanchamon

Alles voor de wetenschap. Dat zal Alan Billis gedacht hebben toen hij besliste om zijn lichaam te laten mummificeren net als de legendarische farao Toetanchamon. De Britse commerciële zender Channel 4 besteedde er een uitgebreide documentaire aan.

Alan Billis stierf in januari aan longkanker. In de maanden daarvoor had hij beslist om zijn lichaam te schenken aan de wetenschap én aan programmamakers die de mummificatie van de Egyptische farao Toetanchamon widen overdoen.

De vrouw van Billis reageerde aanvankelijk sceptisch, maar legde zich al snel neer bij de keuze van haar man. In de maanden na zijn dood werden zijn organen in bokalen bewaard en zijn huid werd behandeld met een mix van oliën en zout, dat werd gewonnen in uitgedroogde rivierbeddingen in Egypte.

Na een verblijf van een maand in een glazen container, werd het lichaam ingepakt in linnen en te drogen gelegd. Volgens de wetenschappers die de procedure uitvoerden, kan het lichaam van Alan Billis nu duizenden jaren bewaard blijven.

Billis werd ook zelf geïnterviewd in de documentaire "Mummifying Alan: Egypt's last secret", die gisteravond werd uitgezonden. Zijn lichaam zal nu (en wellicht nog honderden jaren lang) bestudeerd worden op tekenen van ontbinding.

Meer fotomateriaal: Daily Mail
Beluister hier een interview met een van de wetenschappers (Engels).

lees ook