Criminele pinguïn op heterdaad betrapt

Pinguïns staan bekend om hun nieuwsgierigheid, maar de waggelende beestjes blijken ook allesbehalve onschuldig. Een cameraploeg van de BBC kon beelden maken van een adéliepinguïn die keer op keer stenen steelt van zijn buurman.

Het tafereel speelde zich af op Ross Island op Antarctica, tijdens de opnames van de documentaireserie "Frozen planet" voor de BBC. Op de beelden is te zien hoe de mannetjespinguïns een stenen nest bouwen om een partner te lokken. Het mannetje met het mooiste en het grootste nest, heeft de beste kans op een goeie partner.

De hoofdrolspeler uit het filmpje is duidelijk van die wetmatigheid op de hoogte, want de dief wacht telkens tot zijn buurman een nieuwe steen gaat zoeken, om dan toe te slaan. Zijn buurman heeft zijn rug nog maar net gedraaid, of zijn hard labeur wordt tenietgedaan door de geniepigheid van zijn soortgenoot.

De cameraman was op de hoogte van het fenomeen, maar het kostte hem heel wat geduld en doorzettingsvermogen om het op beeld vast te leggen. De documentaireserie "Frozen planet" wordt vanaf 26 oktober uitgezonden op BBC 1. Canvas brengt de serie "Frozen planet" vanaf 18 november op antenne.

lees ook