Eerste in Vlaanderen gedrukte boek integraal online

Het "Speculum conversionis peccatorum" ("Een spiegel van de bekering van de zondaars"), het allereerste boek dat ooit in Vlaanderen gedrukt is, is vanaf nu online te bekijken. Het werk dateert uit 1473 en is dankzij een privésponsor gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Een tijd geleden bleek dat het werk dringend aan restauratie toe was. Tegelijkertijd werd beslist om het volledig in te scannen zodat het via de website van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen online voor iedereen beschikbaar zou zijn.

"Het is geschreven door de kartuizermonnik Dionysius van Rijckel", legt Trudi Noordermeer, hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen, uit. "Het is religieus-moraliserend: een oudere persoon wijst een jongere persoon op het feit dat hij goed moet lezen. Het is geen topwerk, maar het bijzondere is dat het de eerste druk van Vlaanderen is en dat het in de traditie van moraliserende werken past." Het werk werd in 1473 gedrukt door Dirk Martens en de Duitser Jan Van Westfalen. De boekdrukkunst was toen nog geen 20 jaar oud.

Het boekje, dat slechts 28 pagina's telt, maakt deel uit van een verzamelband van vijf werken, die allemaal online geraadpleegd kunnen worden.