Electrabel dreigt over nucleaire taks

De Franse energiegroep GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, dreigt met een harde reactie als de nieuwe regering de belasting op de kerncentrales verhoogt. Nieuwe investeringen in ons land worden dan uitgesloten. De SP.A reageert "gedegouteerd" op het dreigement.

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes onderhandelende partijen buigen zich deze week over maatregelen om het tekort op de begroting voor de volgende jaren fors terug te dringen.

Een van de voorstellen is het verhogen van de jaarlijkse nucleaire rente van 250 naar 750 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de elektriciteitsproducenten moeten betalen voor het langer dan gepland openhouden van de kerncentrales in ons land.

In de praktijk komt het grootste deel van die heffing dan voor rekening van Electrabel, de eigenaar van onze kerncentrales. Ook de kleinere leverancier SPE Luminus betrekt sinds enkele jaren stroom uit de kerncentrales van Electrabel.

De Franse groep GDF Suez, eigenaar van Electrabel, dreigt nu met harde acties als België de nucleaire rente zou verhogen. Zo wijst GDF Suez op akkoorden die eerder waren afgesloten en wil de groep die met alle rechtsmiddelen verdedigen. Bovendien zou GDF Suez bij een verhoging alle investeringen in de Belgische energiesector stopzetten.

Het is erg opvallend hoe scherp de reactie van GDF Suez is in de boodschap aan de zes partijen die betrokken zijn bij de formatie. GDF Suez bezit Electrabel dat een erg dominante positie heeft op de Belgische stroom- en gasmarkt, die versterkt wordt omdat het bedrijf eigenaar is van de kerncentrales van Doel en Tihange.

Crombez (SP.A): "Ik ben gedegouteerd"

De SP.A is niet te spreken over het dreigement van GDF Suez. Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement John Crombez (foto onder), die ook in een werkgroep zit die de onderhandelingen begeleidt, reageert verontwaardigd.

"Ze dreigen met een aantal dingen nog voor er een regeerakkoord is", aldus de SP.A'er, die benadrukt dat men geen 10 miljard kan besparen zonder dat iedereen dat voelt. "Er is niemand die meer dan 2 miljard euro per jaar verdient. Zij doen dat wel en ze uiten dan dreigementen die impliceren dat de burgers en het land zouden getroffen worden. Ik ben daar toch wel gedegouteerd over."

Groen! roept de onderhandelaars op om "niet te zwichten voor de chantage van Electrabel". "De vraag is of de politiek de moed zal hebben om een hogere taks te heffen. Ze moeten het signaal geven dat het niet Parijs is, maar wel de regering en de Kamer die voortaan de bakens uitzetten", aldus Kamerlid Kristof Calvo.