Favoriet Julian Barnes wint Man Booker Prize

De Britse schrijver Julian Barnes (65) heeft de Man Booker Prize 2011 in de wacht gesleept met zijn roman "The sense of an ending". De Man Booker Prize is een van de meest prestigieuze prijzen in het Engelse taalgebied en goed voor een geldbedrag van ruim 57.000 euro (50.000 Britse pond).

Julian Barnes was de topfavoriet voor de 44e editie van de Man Booker Prize. "The sense of an ending" was het vierde boek van de auteur dat de shortlist haalde, na "Flaubert's parrot" (1984), "England, England" (1998) en "Arthur and George" (2005).

Toen Julian Barnes uitgeroepen werd tot laureaat, betrad de auteur zichtbaar opgelucht het podium. "Dit lijkt wel "The sense of an ending"", zei de auteur toen hij de onderscheiding in ontvangst nam in de Guildhall in Londen. De roman is al in een Nederlandse vertaling verschenen. "Alsof het voorbij is" is een korte filosofische en melancholische roman over vriendschap en niet ingevulde levensverwachtingen.

Vier Britse auteurs en twee Canadese schrijvers stonden op de shortlist van de Man Booker Prize 2011. De Britse genomineerden waren winnaar Julian Barnes, Carol Birch (Jamrach's menagerie), Stephen Kelman (Pigeon English) en A.D.Miller (Snowdrops). De Canadese kandidaten waren Patrick deWitt (The sisters brothers) en Esi Edugyan (Half blood blues).

De Man Booker Prize wordt sinds 1969 uitgereikt aan een boek dat geschreven werd in het Engels door een auteur uit het Britse Gemenebest, Ierland of Zimbabwe. Vorig jaar won Howard Jacobson uit Manchester de prijs met zijn book "The Finkler question".