Frans parlement keurt garanties Dexia goed

De Franse eerste kamer van het parlement heeft gisteren de staatsgaranties goedgekeurd die Frankrijk biedt naar aanleiding van de ontmanteling van de Frans-Belgische bank Dexia. De tekst moet nog goedgekeurd worden in de Senaat.
Het hoofdkwartier van Dexia in La Défense in Parijs.

De vertegenwoordigers van de rechtse regeringspartij UMP stemden voor, terwijl links tegenstemde. Links is vooral bezorgd over de gevolgen die de maatregel kan hebben op de Franse begroting en schuldenpositie. De tekst zal woensdag worden besproken in de Franse Senaat, waar de socialisten sinds de lokale verkiezingen van september een meerderheid hebben.

Op 10 oktober hebben de Franse en Belgische overheid beslist om Dexia op te delen in een Belgische en Franse bank en een zogenaamde "bad bank", waar langlopend staatspapier en probleemkredieten werden ondergebracht.

De Franse minister van Financiën heeft een aantal details  bekendgemaakt over de Franse aanpak. Zo zal de kredietactiviteit voor de lokale besturen worden overgeheveld naar een nieuwe structuur, gevormd door enerzijds de Caisse des dépôts et consignations (CDC) en anderzijds de Franse postbank. Deze nieuwe structuur zal 10 miljard euro aan dubieuze kredieten erven: 8 miljard van de Franse gemeenten, 1,5 miljard van de ziekenhuizen en 500 miljoen van sociale verhuurmaatschappijen. Deze 10 miljard euro kredieten wordt voor 70 procent gegarandeerd, mochten er zich verliezen voordoen boven de 500 miljoen euro.

Daarnaast stelt de Franse overheid zich nog garant voor een bedrag van 33 miljard euro voor de zogenoemde bad bank van Dexia.