Israëlische soldaat geruild voor 1.027 gevangenen

In Israël is een grote gevangenenruil begonnen tussen Israël en de Palestijnen. Op termijn zullen meer dan duizend Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit. De jonge soldaat werd in 2006 ontvoerd door Hamas. Hij is inmiddels vrijgelaten in Egypte.

Het gaat om de grootste gevangenenruil tussen Israël en de Palestijnen in decennia. Een eerste groep Palestijnse gevangenen is vanmorgen met bussen vertrokken uit Israëlische gevangenissen (eerste foto in tekst). Het gaat om bijna 500 gevangenen. Velen van hen zaten al tientallen jaren achter de tralies.

Ze werden naar een gevangenis op de Westelijke Jordaanoever gebracht en naar een grensovergang met de Gazastrook. Daar zullen ze in de loop van de dag worden vrijgelaten.

Over twee maanden zullen nog eens meer dan 500 Palestijnse gevangenen vrijkomen, waardoor er in totaal 1.027 gevangenen door Israël zullen worden vrijgelaten. Verschillende gevangenen worden overigens naar andere landen gestuurd, zoals Jordanië, Turkije, Qatar en Syrië. De rest wordt vrijgelaten in de Gazastrook zelf en in de Westelijke Jordaanoever.

In ruil voor de vrijlating van de Palestijnse gevangenen, heeft de Palestijnse radicale beweging Hamas de Israëlische soldaat Gilad Shalit (foto's in tekst) vrijgelaten. De jonge soldaat werd vanmorgen vroeg overgedragen aan Egypte, dat bemiddeld heeft om de ruil mogelijk te maken. In Egypte werd hij opgevangen door Israëlische dokters.

In de loop van de dag zal hij met een helikopter naar Israël worden gebracht, waar hij zijn familie zal weerzien en ook ontvangen zal worden door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Om dan uiteindelijk terug te kunnen keren naar zijn thuisstad in het noorden van Israël.

Zaak-Shalit raakte Israël in militaire hart

Gilad Shalit werd vijf jaar geleden ontvoerd en naar de Gazastrook gebracht. Al die tijd werd hij vastgehouden door Hamas. De jonge soldaat was op het moment van zijn ontvoering 19 jaar oud. De ontvoering en gevangenschap raakte Israël in het militaire hart. Hoewel Shalit op amper enkele kilometers van de Israëlische grens werd vastgehouden, moest het land erkennen dat het de jonge soldaat niet kon bevrijden via een militaire operatie.

De gevangenenruil, die in Israël op kritiek wordt onthaald, werd bemiddeld door tussenpersonen, aangezien Israël en Hamas niet rechtstreeks met elkaar onderhandelen. Volgens tegenstanders zal de ruil Hamas aanzetten om nog meer soldaten te ontvoeren, iets wat de Palestijnse groep zelf ook heeft toegegeven.

Het is niet de eerste keer dat Israël gevangenen ruilt voor Israëlische soldaten. Sinds de jaren 80 is het geregeld gebeurd. De laatste keer was in 2008. Vijf militanten werden toen vrijgelaten in ruil voor de lichamen van twee Israëlische soldaten, in de handen van de Libanese groep Hezbollah. Eerder, in 2004, had Israël ook al eens 400 gevangenen vrijgelaten in een deal met Hezbollah, in ruil voor een voormalige kolonel en de lichamen van drie soldaten.

Meest gelezen