Kiezers in Alaska stemmen reuzenmijn weg

De kiezers in een klein kiesdistrict in Alaska hebben een verordening goedgekeurd die grootschalige mijnbouw in hun district verbiedt. Dat is een lelijke streep door de rekening van een Canadees en een Brits bedrijf, die samen in de streek een enorme open koper- en goudmijn willen uitbaten.

Het Canadese mijnbedrijf Northern Dynasty Minerals en het Britse Anglo American willen in de buurt van Bristol Bay de Pebble Mine opzetten, zo'n 300 kilometer ten zuidwesten van Anchorage. Volgens de bedrijven zit er minstens 37 miljoen ton koper, 3.000 ton goud en 2,5 miljoen ton molybdeen in zo'n 10 miljard ton erts.

De open mijn zou bijna 40 vierkante kilometer groot kunnen worden en daarmee de grootste door mensen gemaakte uitgraving zijn. Naast de open mijn zouden er ook tal van toegangswegen en elektrische leidingen aangelegd worden. 

Bristol Bay is echter een van de beste visgronden voor wilde zalm ter wereld en de omwonenden vrezen dat de reuzenmijn  het  leefgebied van de zalm zal aantasten of vernietigen.  En daarom hebben de kiezers van het kiesdistrict Lake en Peninsula met 280 tegen 240 het verbod op mijnactiviteiten goedgekeurd. 

Het is echter duidelijk dat hiermee het laatste woord nog niet gezegd is over de zaak. Er is al een klacht ingediend tegen de verordening en het departement van Justitie in Alaska heeft al gezegd dat de verordening "niet kan toegepast worden".