Op veel plaatsen zijn er eekhoorns gezien

Tijdens de zoogdierentelling het voorbije weekend is een groot aantal eekhoorns waargenomen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die Natuurpunt verzamelde. Maandagmorgen waren er al ruim 850 zoogdieren geteld op ruim 450 verschillende plaatsen.

Natuurpunt had de bevolking gevraagd om het voorkomen van 13 algemene zoogdieren in tuinen, parken, bossen of in de buurt van wegen te melden. Een opvallende vaststelling is dat de eekhoorn op het grootste aantal plaatsen werd geteld.

De goede score van de eekhoorns is volgens Natuurpunt geen verrassing, omdat het diertje zich vaak schuilhoudt in tuinen en overdag actief is. Op de tweede plaats qua verspreiding staat de egel, gevolgd door de gewone dwergvleermuis.

"Konijnen vallen net uit de top-3, maar omdat ze in kolonies leven, staan ze wel op de eerste plaats in absolute aantallen", meldt Natuurpunt. De top-3 bestaat uit dieren die zich hebben aangepast aan de aanwezigheid van de mens, zegt Natuurpunt nog. Tuinen vormen zowel voor de eekhoorn, de egel als de dwergvleermuis een belangrijk leefgebied.

Overigens kan de aanwezigheid van dieren het hele jaar door gemeld worden aan Natuurpunt, via www.waarnemingen.be.