Privatiseren om begroting te redden?

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) stelt voor dat de nieuwe regering vanaf 2014 de staatsschuld zou terugbrengen, onder meer door de privatisering van belangen in enkele banken.

Door de overname van Dexia Bank België voor 4 miljard euro is de staatsschuld gestegen tot 98% van het bruto binnenlands product. Volgens premier Yves Leterme is dat het maximum en moet die schuld vanaf 2014 worden teruggebracht tot 90% van het bbp.

Gemakkelijk gezegd, maar Leterme geeft zijn opvolgers ook enkele tips om dat doel te bereiken. Zo rekent hij op de verkoop van de belangen van de federale overheid in enkele banken. Het gaat dan om de 11% van de aandelen van BNP Paribas (via Fortis) en het staatsbelang in Dexia (met Dexia België is dat nu 20,1%).

Volgens de krant De Standaard stelt de premier ook voor om de belangen van de staat in Belgacom (53,5%), Bpost (50% plus een aandeel) en Brussels Airport (25%) van de hand te doen. Het belang in Belgacom alleen zou al 4 miljoen euro opbrengen. Vanochtend heeft premier Leterme op de RTBF-radio evenwel ontkend dat hij die belangen wil te gelde maken.

Hoe dan ook buigen formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes onderhandelende partijen zich vandaag opnieuw over de begroting. Gisteren bleek dat ze op zoek gaan naar 10 miljard euro uit besparingen en extra inkomsten. De onderhandelaars hebben gisteren ook een stand van zaken gekregen van Leterme en van minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) en diens staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH).