Richard Taxquet krijgt nieuw assisenproces

Richard Taxquet, die in 2004 veroordeeld werd als het brein achter de moord op gewezen PS- voorzitter André Cools, krijgt een nieuw proces. Het Hof van Cassatie heeft zijn veroordeling tot 20 jaar cel verbroken. Taxquet, weer op vrije voeten sinds 2009, kreeg eerder al gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Richard Taxquet

In 2009 veroordeelde het Europees Hof in Straatsburg België een eerste keer in de zaak-Taxquet. Naar aanleiding van dat arrest - waartegen de Belgische staat beroep aantekende - kwam er een herziening van de assisenprocedure, waarbij een motivering van het vonnis verplicht werd. In november van afgelopen jaar bevestigde het Europees Hof dat vonnis. Taxquet heeft onvoldoende informatie gekeregen om zijn veroordeling te begrijpen, zo luidde het.

Het Hof van Cassatie volgt nu dat Europese vonnis. Daarmee is het arrest uit 2004 van het hof van assisen van Luik verbroken. Richard Taxquet was toen tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op Cools in 1991.

Het Hof beval ook de heropening van het proces voor het hof van assisen van Namen. Taxquet, die intussen voorwaardelijk vrij is, krijgt dus een nieuw proces. Daarbij moet dan rekening gehouden worden met de straf die Taxquet al uitgezeten heeft en met het feit dat de moord intussen 30 jaar geleden is.

Richard Taxquet was de privésecretaris van PS-minister Alain Vanderbiest. Cools wilde een einde maken aan Vanderbiests ministerschap. Volgens de aanklager op het proces heeft Taxquet dat willen verhinderen door Cools te laten vermoorden. Samen met vrienden uit het Luiks-Italiaanse misdaadmilieu huurde hij daarvoor 2 Tunesische huurmoordenaars in.