UCB innoveert het meeste in België

Het Belgische farmaconcern UCB was vorig jaar de grootste privé-investeerder in onderzoek en ontwikkeling in ons land. Op Europees niveau was de groep Volkswagen de grootste vernieuwer.

Uit het jaarlijkse verslag van de Europese Commissie inzake vernieuwing blijkt dat UCB vorig jaar in totaal 701 miljoen euro besteedde aan onderzoek en ontwikkeling (O&O).

Dat is meer dan de chemiegroep Solvay (189 miljoen), de beeldgroep Agfa-Gevaert (157 miljoen), brouwerij AB InBev (137 miljoen) en de materialenproducent Umicore (135 miljoen).

In de Europese Unie steekt de Duitse autogroep Volkswagen (6,3 miljard euro) uit boven de Finse gsm-producent Nokia (4,9 miljard), de Duitse auto- en luchtvaartgroep Daimler (4,8 miljard) en de Frans-Duitse farmagroep Sanofi-Aventis (4,4 miljard).

De O&O-investeringen in de Europese Unie stegen met 6,1% tegenover 2009, maar het jaar tevoren waren die met meer dan 2% gedaald. De Europese Commissie wil al langer dat de bedrijven die investeringen optrekken, zoniet dreigt Europa achter te lopen op de Verenigde Staten en het Verre Oosten.