Vervotte vraagt begrip voor besparingsdebat NMBS

Ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) vraagt begrip voor de zoektocht naar besparingen bij de spoorwegen. Ze geeft wel toe dat het besparingsplan van de NMBS nog niet op alle vlakken "rijp" is.

De nieuwe besparingsplannen bij de NMBS deden al heel wat stof opwaaien. De spoorwegmaatschappij overweegt om een driehonderdtal treinen af te schaffen, waardoor tot zesduizend reizigers naar een alternatief op zoek zouden moeten gaan. De raad van bestuur van de NMBS buigt zich vandaag opnieuw over de plannen.

"Ik begrijp de reacties, maar we moeten het debat durven te voeren", reageerde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte in "De ochtend". "Is het maatschappelijk en ecologisch verantwoord om zes mensen op een trein te zetten, als er helemaal geen kostendekking is, zelfs niet voor de energiefactuur alleen", vroeg ze zich af. De minister wil het recht op vervoer echter niet ter discussie stellen. Er moet dus een alternatieve vorm van openbaar vervoer voorhanden zijn, vindt ze.

Vervotte waarschuwde ook voor een te eenzijdig beeld van de besparingsplannen. Er ligt wel degelijk een heel pakket maatregelen op tafel, maar enkele punten zijn volgens haar fel uitvergroot en te weinig geduid. Ze geeft toe dat een aantal punten nog niet "rijp" zijn. "Ik denk dat men op vlak van het aanbod eerst duidelijkheid moet creëren over al de criteria, zodat de mensen alle bedoelingen kennen."

Op personeelsvlak stelt Vervotte zich dan weer vragen bij de personeelsstijging binnen de algemene diensten van de NMBS en Infrabel. Zij hebben volgens de minister de neiging om zich meer als eigen onderneming te gedragen, wat niet strookt met het idee van de NMBS-holding. Maar een hertekening van de structuur kan volgens haar het best door de nieuwe regering opgestart worden.