Vlaams Parlement hoort Dehaene en top G-Holding

Het Vlaams Parlement organiseert enkele hoorzittingen over het dossier van de Gemeentelijke Holding en Dexia. Zowel de top van de holding als Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van de raad van bestuur van Dexia, zullen uitleg moeten komen geven.

Volgende week dinsdag zullen Carlos Bourgeois en Francis Vermeiren, respectievelijk de dagelijks bestuurder en de voorzitter van de Gemeentelijke Holding, gehoord worden. Op 8 november is het dan de beurt aan Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene. Die zitting zal wel achter gesloten deuren plaatsvinden omdat Dexia een beursgenoteerd bedrijf is.

Verschillende oppositiepartijen zijn ontevreden over de regeling. Zo hadden Groen!, LDD en Vlaams Belang liever een volwaardige onderzoekscommissie gezien. Maar de meerderheidspartijen en ook Open VLD zagen dat niet zitten en hebben geopteerd voor hoorzittingen. Als uit die hoorzittingen blijkt dat een onderzoekscommissie nodig is, kan die alsnog opgestart worden, zo luidt de redenering.

Oppositiepartijen Groen! en LDD vrezen dat de meerderheid de zaak niet ten gronde wil aanpakken. Zij hadden bijvoorbeeld ook graag de Genkse oud-burgemeester Jef Gabriëls, die ontslag heeft genomen uit de Gemeentelijke Holding, en Hugo Van Driessche, de waarnemer van het Vlaams Gewest in de holding, gehoord.

"Dat de meerderheid die mensen niet wil horen, bewijst dat men misschien liever heeft dat niet alles aan het licht komt", zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck. "Door ons voorstel af te blokken, toont men dat men niet voluit wil gaan", klinkt het bij Groen!-fractieleider Filip Watteeuw.

"Ik heb de indruk dat de oppositie aan overacting doet. We kunnen bijvoorbeeld na de hoorzittingen nog altijd beslissen om een onderzoekscommissie te starten. Het is blijkbaar voor sommigen belangrijker om mensen de zwartepiet toe te spelen dan om na te gaan wat er fout is gelopen en te kijken hoe we bepaalde zaken in de toekomst kunnen vermijden", zegt Ludo Sannen (SP.A) van de meerderheid.