"Absoluut geen verkeerde beslissingen bij holding"

Francis Vermeiren, voorzitter van de Gemeentelijke Holding, heeft ontkend dat er bij het bestuur van de holding fouten zijn gemaakt. "We werden door de regering praktisch verplicht om met geleend geld aandelen van Dexia te kopen. Achteraf is het gemakkelijk praten."

De Gemeentelijke Holding omvat onder meer de Belgische gemeenten en de holding was jarenlang een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia. Net als de bank verkeert ook de holding in woelig vaarwater. Zaterdag wordt beslist of de holding in vereffening kan gaan, anders gaat de holding failliet.

"Het aandeel van Dexia was lang 20 euro waard. Als dat terugzakt tot 0,50 euro, dan is het logisch dat de Gemeentelijke Holding in de problemen komt", zegt Vermeiren in "De ochtend". De problemen bij zowel Dexia als bij de Gemeentelijke Holding noemt Vermeiren "collateral damage van de internationale crisis".

De voorbije dagen en weken lijken bankiers en politici van verschillende regeringen en partijen de verantwoordelijkheid voor de problemen bij Dexia en de Gemeentelijke Holding door te schuiven. "De algemene vergadering van de holding valt absoluut niets te verwijten", reageert Vermeiren. "De vergaderingen waren altijd ernstig en goed voorbereid en er is altijd erg hard gewerkt. Er zijn absoluut geen verkeerde beslissingen gemaakt."

In 2008 moest Dexia voor de eerste keer worden gered. De Gemeentelijke Holding heeft daarvoor aandelen van de bank gekocht, maar daarvoor moest de holding geld lenen... bij Dexia. "We werden daartoe praktisch verplicht door de ministerraad, door de regering-Leterme die bij nacht en ontij een oplossing moest vinden", zegt Vermeiren. "Maar er was geen enkel alternatief, behalve het faillissement van Dexia. Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk om daarop kritiek te hebben."

Vermeiren ontkent dat zo'n constructie "speculeren met belastinggeld" betekent. "Er was gewoon geen alternatief." Hij laat wel in het midden in hoeverre de constructie (geld lenen om aandelen van dezelfde bank te kopen) eigenlijk wettelijk is. "Maar dat is onderzocht door Europa en door toezichthouders voor de banken."

Op de vraag of hij bereid is om afstand te doen van eventuele bonussen, zoals Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene, geeft Vermeiren geen antwoord.