"Het maximale om zo snel mogelijk te werken"

Formateur Elio Di Rupo en de vertegenwoordigers van de zes partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering, hebben rond 23.30 uur hun gesprekken stopgezet. Ze discussieerden sinds vanmiddag over de arbeidsmarkt. Daarnaast zaten ook enkele thematische werkgroepen samen, onder meer over de begroting.

Gisteren namen de onderhandelaars de basisnota van Di Rupo door, die cijfermatig is bijgewerkt met gegevens van het monitoringcomité.

Vandaag ging het over structurele sociaal-economische hervormingen, onder meer over de arbeidsmarkt. Di Rupo wil tegen 2015 250.000 nieuwe banen creëren. Die zijn nodig om onze welvaart op peil te houden. Om die banen mogelijk te maken, zijn diepgaande hervormingen nodig, onder meer in de werkloosheidsuitkeringen en de brugpensioenen.

"Als we onze welvaart willen behouden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen een steentje bijdraagt, dat er meer mensen zijn die werken", zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. "Alle maatregelen die ervoor zorgen dat mensen de arbeidsmarkt verlaten of wegblijven van de arbeidsmarkt, moeten we aanpakken." De Croo doelt onder meer op brugpensioenen, vervroegde pensioenen en wachtuitkeringen.

"We doen het maximale om zo snel mogelijk te kunnen werken", zei de woordvoerster van Di Rupo.