"Leger begeleidt gepensioneerde jongeren niet"

De afgelopen vijf jaar heeft het leger 1.400 mensen met pensioen gestuurd wegens lichamelijke ongeschiktheid, onder hen zo'n 300 twintigers. De socialistische vakbond klaagt aan dat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) een wet weigert uit te voeren waardoor jongeren naar een nieuwe job zouden worden begeleid.

Ruim een vijfde van de 1.400 mensen die met pensioen werden gestuurd, is 30 jaar of jonger. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het leger begeleidt de jonge gepensioneerden niet naar een gewone job. Volgens de socialistische vakbond is er wel een wet die dat mogelijk maakt, maar ontslagnemend minister De Crem zou die niet uitvoeren. "Door die wet heeft de minister de mogelijkheid om militairen die medisch ongeschikt zijn te reclasseren. Die wet kwam er al onder André Flahaut, de vorige minister van Defensie. Maar tot op vandaag weigert minister De Crem om die wet uit te voeren", zegt Dirk Deboodt van het ACOD.

"Het gevolg is dat heel wat jonge mensen naar huis worden gestuurd en dan niet meer krijgen dan het gewaarborgde minimuminkomen", zegt Deboodt.