"Wraak voor dood Turkse soldaten zal groot zijn"

In de provincie Hakkari in het zuidoosten van Turkije hebben Koerdische opstandelingen van de PKK een reeks aanvallen uitgevoerd op de Turkse politie en het leger. Daarbij zijn zeker 26 Turkse soldaten gedood, nog eens 22 anderen raakten gewond. De Turkse president Abdullah Gül verklaarde niet lang na de aanval dat de wraak van Turkije "zeer groot" zal zijn.
De Turkse president Abdullah Gül zegt dat zijn land de Koerdische rebellen met gelijke munt zal betalen.

"Niemand mag dit vergeten, zij die deze pijn hebben veroorzaakt, zullen zelf veel meer pijn lijden", verklaarde Gül tegen journalisten in de Turkse stad Istanbul. "Zij die denken onze staat met deze aanvallen te verzwakken of denken onze staat zo te destabiliseren, zullen zien dat de wraak voor deze aanvallen enorm zal zijn en ze zullen deze wraakacties verschillende keren opnieuw voelen."

Koerdische rebellen hebben vanmorgen vroeg gelijktijdig verschillende posten van de Turkse politie en het leger in de provincie Hakkari bij de grens met Irak aangevallen. In totaal zijn er zeker 26 Turkse soldaten gedood en er vielen 22 gewonden. Het is een van de bloedigste aanvallen van de laatste jaren in de streek.

Sinds de verkiezingen in juni is de spanning in de streek, waar vooral Koerden wonen, wel toegenomen. De frequentie van Koerdische aanslagen op Turkse doelwitten is toegenomen. Zo zijn gisteren bij een bomaanslag nog 5 Turkse politieagenten om het leven gekomen zijn (foto links).

Turkse antwoord laat niet lang op zich wachten

Als antwoord op de aanvallen hebben de Turkse troepen vanmorgen de aanval ingezet op de Koerdische rebellen in Hakkari. Volgens recente berichten zouden daarbij al zeker 15 Koerdische opstandelingen zijn gedood.

Volgens getuigen heeft het Turkse leger ook raketten afgevuurd naar Irak, er zijn ook F16's vanuit de luchtmachtbasis van Dyarbakir opgestegen richting Irak om er bombardementen uit te voeren. Het Turkse leger zou ook al met grondtroepen naar de grens met Irak zijn getrokken om de Koerdische rebellen op te jagen.

Volgens verslaggevers ter plaatse is het Turkse leger ook al de grens met Irak overgestoken om jacht te maken op de Koerdische opstandelingen. De troepen zouden tot 4 kilometer ver in Irak zitten. Het Turkse leger heeft de aanvallen in Irak niet willen bevestigen, ook uit Irak is er geen nieuws daarover. Feit is wel dat Turkije Irak al jaren verwijt Koerdische rebellen te herbergen.

Onafhankelijkheidsstrijd

De Koerdische rebellen van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij voeren al sinds 1984 een gewapende strijd voor meer onafhankelijkheid. Oorspronkelijk streden ze voor een onafhankelijke staat in het zuidoosten van Turkije, tegenwoordig wordt vooral gestreden voor meer autonomie en meer rechten voor de Koerdische bevolking. Hun leider, Abdullah Öcalan, leeft in gevangenschap toen hij in 1999 in Kenia door Turkse troepen werd opgepakt. Sinds het begin van de gewapende onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden zijn al tienduizenden mensen omgekomen in de strijd.