Advocaat Janssen vraagt "doodslag", geen moord

Op het proces-Ronald Janssen heeft de advocaat van Janssen, Adam Miskovic, de jury gevraagd om Janssen te veroordelen voor doodslag in plaats van moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Miskovic stelt ook dat Janssen niet schuldig is aan de ontvoering van Van Uytsel, noch aan de foltering en verkrachting van Appeltans. De advocaat van Shana Appeltans, Jos Vander Velpen, en openbaar aanklager Patrick Boyen hadden eerder vandaag hun eindpleidooi gehouden.

"Negen mensen hebben gepleit dat de jury "ja" moet antwoorden op alle vragen over de schuld van Ronald Janssen. Ik sta hier in mijn eentje, en vraag u om hem alleen schuldig te bevinden aan de doodslag op Annick, Shana en Kevin", zei de advocaat van Ronald Janssen, Adam Miskovic.

Miskovic blijft erbij dat Annick Van Uytsel vrijwillig met hem is meegegaan en dat hij niet de intentie had om haar te doden. "Hij heeft die mensen gedood en dat valt nooit meer goed te maken. Maar er zijn geen bewijzen dat dat met voorbedachten rade gebeurd is. Uit het onderzoek zou je kunnen concluderen dat Annick vrijwillig met hem meegegaan is en dat ze bij een schermutseling is omgekomen. Hij handelde onberedeneerd, uit angst dat zij hem zou aangeven. Haar dood was niet gepland, het was een accident."

De advocaat benadrukte ook nog eens dat Janssen wel degelijk ruzie had met zijn buren, Shana Appeltans en Kevin Paulus. "De pesterijen van Kevin en de familie Appeltans zitten ook in het dossier. Hij handelde uit dolle woede, op automatische piloot, dat is geen voorbedachtheid. Dat Janssen verwarde verklaringen heeft afgelegd, komt door zijn onbekwame ondervragers. Maar niemand wil dat hier zien. Ronald Janssen is ook geen koelbloedige psychopaat. Er zitten genoeg getuigenissen over zijn emoties in het dossier. Maar ook die worden genegeerd", besloot advocaat Miskovic.

Advocaat van Shana Appeltans opende de zitting

De advocaat van Shana Appeltans, Jos Vander Velpen, had vanochtend de zitting geopend met zijn pleidooi. "Shana moest niet alleen dood, ze moest echt kapot. Omdat hij geen stijve kreeg, moest zij gestraft worden want zijn fantasie was niet volledig uitgevoerd. Daarom schoot hij de vier kogels die nog in zijn revolver zaten leeg, waarvan de laatste richting haar schaamstreek", zei Vander Velpen.

"Kevin? Die moest uit de weg omdat hij ziekelijk jaloers was op hem. Hij wilde Shana, verlangde naar haar en had haar al meermaals virtueel verkracht in zijn hoofd. Uiteindelijk heeft hij hen gewoon opgestookt als oud vuil. Had hij 1 seconde berouw? Helemaal niet. Dat is iets wat ons menselijk verstand te boven gaat. Wij hebben gevoelens, een minimum aan mededogen en spijt. Dit soort gevoelens, positieve gevoelens, kent een psychopaat als Janssen niet. Integendeel, hij voelde zich grandiozer dan ooit."

"Het zou me niet verbazen als hij op dit moment nog steeds geniet van de gruwelijke feiten die hij gepleegd heeft. Wel, dat hij maar niet denkt dat hij zijn geheimen kan meenemen in zijn graf als een farao." De advocaat haalde op het einde van zijn pleidooi nog eens het onderzoek van de Leuvense speurders aan. "Het mag niet ontkend worden dat ze enkele open kansen hebben laten liggen. Toen ik het dossier las, werd ik 10 jaar teruggekatapulteerd in de tijd toen er discussie was over de gemaakte fouten in de zaak-Dutroux."

Openbaar aanklager: "Als ik loerde naar hem, kon Janssen daar niet tegen"

Daarna was het de beurt aan openbaar aanklager Patrick Boyen. Tot de jury zei hij dat ze moesten oordelen "over onze brave leraar uit Loksbergen, in zijn geval kan ik Lok-bergen zeggen". Daarna richtte hij zich tot Janssen zelf. "Vrijdag zal u uw puntenkaart krijgen, mijnheer Janssen, en wat mij betreft zal het de laatste puntenkaart van uw leven zijn."

Tegen de jury: "Ik heb veel naar Janssen zitten loeren, maar hij kon daar niet tegen. Ik keek naar hem om te zien of hij een spatje menselijkheid heeft, maar dat heeft hij niet." Tegen Janssen: "De vragen van de raadslieden over het waarom spatten van u af, zoals het water bij een eend afspat."

"Als ge zo'n jonge mensen op een Ronny Janssen-achtige manier afslacht, dan is dat iets waarmee Janssen ons, de maatschappij, recht in het hart treft. Ik zeg niet beestachtige manier, omdat zelfs dieren mekaar zoiets niet aandoen. We kunnen niet weten wat er juist gebeurd is. Janssen vertelt het ons niet. Over al de rest vertelt hij fabels."

De openbare aanklager vroeg de jury om Ronald Janssen schuldig te verklaren op alle vragen over de ontvoering en doodslag met voorbedachtheid op Annick Van Uytsel en over de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus en over verkrachting en foltering van Appeltans.

Openbaar aanklager Boyen deed ook een oproep aan de politieke wereld om meer geld en middelen uit te trekken voor moordonderzoeken. Hij verwees naar de fouten die waren gebeurd bij het onderzoek naar de dood van Annick Van Uytsel.