Arnon Grunberg neemt KANTL-prijs in ontvangst

De Nederlandse auteur Arnon Grunberg heeft in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent de vijfjaarlijkse prijs voor proza in ontvangst genomen. Hij krijgt die voor zijn roman "Tirza" uit 2006.
Robert Goddyn/UPA

In zijn dankwoord had Grunberg het onder meer over de relatie tussen literatuur en werkelijkheid. Meer nog dan de journalistiek is het de literatuur die erin kan slagen om de diverse werkelijkheden in woorden te vatten, aldus de auteur.

Dat de prijs naar Grunberg gaat, was al in juli bekendgemaakt. De prozaprijs bekroont de beste roman van de voorbije 5 jaar. Voor elk jaar was één roman genomineerd. Grunberg was met "Tirza" de genomineerde voor 2006. Met het boek heeft hij "zijn meesterschap en zijn unieke plaats binnen de Nederlandstalige literatuur bevestigd", staat te lezen in het juryverslag.

Aan de prijs is een geldsom van 6.250 euro verbonden. In 2007 won Grunberg met "Tirza" ook al de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs.