Digitaal camerasysteem bij rampen getest

Oost-Vlaanderen test momenteel een digitaal camerasysteem uit bij rampen en branden. "Het beeld laat toe om rechtstreeks te evalueren", klinkt het.

De brandweerkorpsen van Gent en Beveren en de Civiele Bescherming in Liedekerke werken nu met een digitale camera op een brandladder, waarmee ze livebeelden via internet doorsturen naar het commandocentrum op het terrein of naar een coördinatiecentrum.

Bij een ramp is de richtlijn dat alles van op een veilige afstand bekeken moet worden, en dan biedt zo'n camera niets dan voordelen, zegt Luc Bauwens, directeur veiligheid van de provincie Oost-Vlaanderen. "Men ziet hoe de brand evolueert,  hoe de manschappen op het terrein reageren, of er goed gewerkt wordt. Een beeld liegt niet."

"Het beeld laat toe om rechtstreeks te evalueren. Dat moet helpen om de juiste beslissingen zo vlug mogelijk te nemen, en eigenlijk ook toelaten, dat wanneer mensen op afstand iets zien, fouten te corrigeren die eventueel zouden gebeuren."