Griekse parlement keurt besparingen goed

In Griekenland heeft het parlement in eerste lezing een nieuw pakket besparingsmaatregelen goedgekeurd. Morgen wordt er artikel per artikel gestemd. Vandaag is overigens massaal betoogd en gestaakt tegen die plannen.

Alle 150 parlementsleden van de socialistische PASOK-partij stemden voor de besparingen. De conservatieve en uiterst-linkse oppositie stemden tegen.

Het ging om een eerste stemming. Morgen stemt het Griekse parlement artikel per artikel over het nieuwe plan. Dat zal langer duren en kan wellicht tot nog meer discussie leiden.

Het nieuwe besparingsplan laat de overheid toe om de lonen te verlagen, duizenden ambtenaren te ontslaan en de belastingen te verhogen. De goedkeuring was nodig om aanspraak te kunnen maken op verdere hulp uit het noodfonds dat de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds voor Griekenland hebben opgezet.

Straatprotest en rellen in Athene

Panta rhei, alles is in beweging, filosofeerden de oude Grieken. Niet zo vandaag en morgen. Scholen en musea blijven dicht. Ambtenaren blijven thuis. In de havens wordt niet gewerkt en op de luchthavens vertrekken of landen geen vliegtuigen. Een taxi, een bus of een trein nemen, zal de Grieken ook niet lukken. Er was enkel openbaar vervoer om mensen naar de manifestaties te brengen. De politie heeft 125.000 betogers geteld, dat is een record sinds het begin van de Griekse crisis in januari 2010. Dat cijfer is ook opmerkelijk omdat er de voorbije weken en maanden bijna elke dag werd gemanifesteerd.

Aan het Syntagmaplein in Athene hebben relschoppers de politie bekogeld met stenen en molotovcocktails. "'t Zijn anarchisten en extreemlinkse activisten die er eigenlijk alleen op uit zijn om vernielingen aan te richten, en dat hebben ze dus ook gedaan", zegt radiocorrespondent Conny Keesen.

Het zijn de twee grootste vakbonden van het land, Adedy en GSEE, die tot de 48 urenstaking hebben opgeroepen. De vakbonden verzetten zich opnieuw tegen de drastische besparingsmaatregelen die de regering-Papandreou doorvoert om aan de wil van de buitenlandse schuldeisers tegemoet te komen.

Griekenland wil met nieuwe besparingen ook een tweede reddingsplan voor het land in de wacht slepen, geld dat broodnodig is om de schulden te kunnen afbetalen. Morgen worden die maatregelen normaal gezien besproken in het parlement. Ze bevatten onder meer een nieuwe belastingverhoging, een nieuwe verlaging van de ambtenarenlonen en de technische werkloosheid van 30.000 werknemers in de openbare sector voor het einde van het jaar.

Volgens de vakbonden laat de regering het land met de gevoerde politiek ten onder gaan. De lonen worden de bodem ingeslagen en de maatschappij wordt uitgehold, luidt de kritiek. Het gaat al om de vijfde algemene staking dit jaar en de tweede 48 urenstaking in vier maanden tijd. Ook een deel van de privésector staakt overigens mee. Gisteren hadden ook de journalisten het werk neergelegd, maar volgens correspondente Conny Keesen zullen zij vandaag en morgen wel werken.

Gevolgen voor België

De 48 urenstaking in Griekenland heeft ook gevolgen voor het luchtverkeer in ons land. Brussels Airlines schrapt door de staking van de Griekse luchtverkeersleiders vier vluchten naar Griekenland. Touroperator Jetair heeft haar klanten een dag vroeger weggehaald uit Kreta.