Intact graf van een Viking-koning in Schotland

Britse archeologen hebben het intacte graf van een Viking-koning gevonden op het afgelegen Schotse schiereiland Ardnamurchan. De koning is meer dan 1.000 jaar geleden begraven in een vijf meter lang schip met zijn schild, zwaard, bijl en speer.
Het is de eerste keer dat een dergelijk intact graf gevonden wordt op het Britse vasteland.

Het is de eerste keer dat een dergelijk intact Viking-graf gevonden wordt op het Britse vasteland. Van het hout van het schip en de beenderen van de koning is intussen wel al veel vergaan, maar stukken hout en honderden metalen klinknagels die het schip samenhielden, liggen nog op hun plaats.

Volgens Hannah Cobb, een van de leiders van het project, heeft de vondst alle verwachtingen overtroffen. "Een Viking-begrafenis in een schip is hoe dan ook een ongelooflijke ontdekking, en de staat van bewaring en de voorwerpen maken van dit graf een van de belangrijkste oud-Noorse graven die ooit opgegraven zijn in Groot-Brittannië."

Bij de boot werd naast de wapens (kleine foto: het zwaard) ook nog een mes, een slijpsteen, oud-Noors aardewerk en een bronzen gesp gevonden.

Het graf werd ontdekt door archeologen van de universiteiten van Manchester en Leicester, die opgravingen deden op het schiereiland om de sociale veranderingen in het gebied in kaart te brengen.

Deense en vooral Noorse Vikingen voerden veelvuldig raids uit in Schotland en het noordoosten van Engeland in de 8e en 9e eeuw van onze tijdrekening. Ze stichtten er ook vele nederzettingen.