Legerkazernes sluiten deuren voor asielzoekers

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil volgende maand tweederde van de 2.100 opvangplaatsen voor asielzoekers in de legerkazernes afschaffen. Staatssecretaris Philippe Courard (PS) nuanceert: de kazernes sluiten als er andere mogelijkheden zijn.
Op 15 december 2010 trokken voor het eerst asielzoekers in in de kazerne van Bastenaken.

De beslissing om de kazernes niet langer te gebruiken voor de opvang van asielzoekers is al genomen op de ministerraad van 20 juli jongstleden. De Crem bevestigde vanmorgen in de Kamercommissie Defensie nog eens de intentie van de regering om eind november geen nieuwe asielzoekers meer op te vangen in de kazernes en de intentie om tegen 31 mei 2012 alle asielzoekers uit de kazernes te hebben. De Crem had daarover een parlementaire vraag gekregen.

Volgens De Crem is er geen geld om de opvang nog langer te organiseren. In principe sluiten de kazernes van Bastenaken en Houthalen-Helchteren eind november. In de kazerne van Weelde zouden nog 300 plaatsen vrijblijven tot eind mei 2012. De kazerne in Bierset (700) houdt het langst de deuren open, tot eind 2014.

De boodschap van De Crem wordt enigszins genuanceerd door de woordvoerder van staatssecretaris Philippe Courard (PS) die de voogdij heeft over Fedasil. Die organisatie staat in voor de opvang van asielzoekers.

De asielzoekers die nu in de kazernes verblijven, worden er niet meteen uitgezet. Er mogen alleen geen nieuwe asielzoekers bijkomen in de kazernes "zolang andere mogelijkheden bestaan", wordt gezegd op het kabinet van Courard (PS).

"Maar is de instroom erg groot, dan zou het natuurlijk onredelijk zijn om de bestaande capaciteit in Bastenaken, Houthalen-Helchteren en Weelde niet aan te spreken", zegt de woordvoerder van Courard. In de praktijk zullen er dus nog altijd nieuwe asielzoekers kunnen worden opgevangen in de kazernes.

In november 2010 besliste de regering om 2.162 plaatsen vrij te maken voor asielzoekers in vier kazernes: Bastenaken (550), Bierset (550), Houthalen-Helchteren (550) en Weelde (512). In april werd de capaciteit van Bierset nog met 150 bedden opgetrokken.

IJsberen voor asielzoekers

In het Warandepark voor het federaal parlement in Brussel hebben vanochtend enkele mensenrechtenorganisaties, zoals Vluchtelingenwerk en Amnesty International, actiegevoerd tegen het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Zo'n 80 mensen hebben aan de actie deelgenomen.

De organisaties willen dat de nieuw te vormen regering een spreidingsplan voor asielzoekers over heel België invoert. Als een spreidingsplan niet meteen kan, moet er voldoende crisisopvang zijn, zeggen de organisaties. Ze waarschuwen voor een nieuwe humanitaire ramp deze winter als asielzoekers voor het derde jaar op rij weer letterlijk in de kou zullen blijven staan. Symbolisch hebben ze sneeuw gemaakt om te vragen dat de regering snel ingrijpt.