Mensenhandelaars vrij door procedurefouten

De correctionele rechtbank van Turnhout heeft vijf mannen die terechtstonden voor mensenhandel, vrijgesproken op basis van procedurefouten. De handtekening van een rechter ontbrak op het huiszoekingsbevel.

De zaak kwam in 2007 aan het licht na een huiszoeking bij een carwash in Geel. Daar werden enkele Pakistani aangetroffen die in mensonwaardige omstandigheden moesten werken. Het parket van Turnhout stelde dat de werknemers lange dagen moesten werken en er amper voor betaald werden. Ze moesten ook wonen in onhygiënische ruimtes.

Vijf Pakistani en Afghanen stonden terecht voor mensenhandel. Maar de huiszoeking die werd uitgevoerd in de carwash, bleek onwettig omdat de handtekening van een rechter ontbrak. Het bewijsmateriaal was daardoor onbruikbaar en er bleef onvoldoende bewijs over voor een veroordeling, stelt de rechtbank.