Moody's verlaagt opnieuw de rating van Spanje

De kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen verlaagd, en laat ook de vooruitzichten op negatief staan. Het Spaanse ministerie van Economie reageert "verbaasd" en noemt de beslissing "een beetje dubbelzinnig".

De kredietbeoordelaar verlaagt de Spaanse rating met twee stappen: van AA2 naar A1. De vooruitzichten blijven negatief, wat inhoudt dat een verdere verlaging niet uitgesloten is. Op 14 oktober verlaagde Standard & Poor's al de Spaanse rating, en begin oktober deed Fitch dat ook.

Moody's motiveert de ratingverlaging onder meer door te verwijzen naar de magere economische groeivooruitzichten en de kwetsbaarheid van Spanje voor de spanningen op de markten.

De nieuwe rating is de op vier na hoogste van Moody's. De kredietbeoordelaar is daarmee strenger dan collega's Standard & Poor's en Fitch, die de op drie na hoogste rating geven.

Madrid is "verbaasd"

Het Spaanse ministerie van Economie zegt "verbaasd" te zijn door de ratingverlaging, die Moody's doorgevoerd heeft zonder de uitkomst af te wachten van de EU-top volgend weekend in Brussel. Dat heeft een woordvoerder vandaag verklaard.

"Hun hoofdargument draait rond de instabiliteit op het niveau van de Europese Unie. Het is verrassend dat het agentschap niet enkele dagen wacht om de oplossing te bekijken die haar leiders kunnen geven voor de crisis", aldus de woordvoerder.

Hij noemde de beslissing om de kredietwaardigheid met twee stappen te verlagen bovendien "een beetje tegenstrijdig". "In juli werd overwogen de kredietwaardigheid zonder onvoorziene gebeurtenis met één stap te verlagen. Sindsdien heeft Spanje de grondwet gewijzigd, wat Moody's met een zeer positief persbericht onthaald heeft", benadrukte hij.

In september heeft Spanje een zogenaamde "gouden regel" over de budgettaire stabiliteit in de grondwet opgenomen.