Nog geen duidelijkheid bij FBFC in Dessel

Bij het nucleair bedrijf FBFC in Dessel heeft het personeel vanmorgen opnieuw het werk neergelegd. De werknemers eisten duidelijkheid over de toekomstplannen van het moederbedrijf Areva, maar die is er nog niet.
In MOX-staven worden plutonium en uranium gemengd (foto archief).

Gisteren was een plan van Areva uitgelekt in het Franse magazine L'Express. Daaruit zou blijken dat Areva van plan is om de fabriek in Dessel en drie Duitse vestigingen te sluiten.

Het personeel ging vanochtend in staking en eiste meer duidelijkheid van de directie. Die heeft contact opgenomen met Areva, maar dat heeft blijkbaar niets opgeleverd. 

Bij het bedrijf in Dessel werken momenteel zo'n 160 mensen. FBFC (Franco-Belge de fabrication du combustible) produceert MOX-brandstof, een mengsel van plutonium en uranium dat gebruikt wordt in sommige kernreactoren.

Omdat het moederbedrijf Areva in Frankrijk een nieuwe fabriek heeft geopend, is er sprake van overcapaciteit, te meer omdat  Duitsland volop werk maakt van een kernuitstap en Japan sinds de ramp in Fukushima, ook grotendeels weggevallen is als klant. Volgens de Franse pers zou de vestiging in Dessel daarom worden gesloten binnen de drie jaar. Ook in Duitsland zouden bij Areva zowat 800 banen op de tocht staan.

Directie heeft "begrip"

In een officiële reactie zegt de directie van FBFC dat er nog geen uitsluitsel is over de toekomst van het bedrijf.

De directie toont naar eigen zeggen wel "begrip voor de emoties bij het personeel over de geruchten die de ronde doen" en belooft de werknemers meteen in te lichten wanneer er concrete informatie beschikbaar is. Het is echter niet duidelijk of dat woensdag nog het geval zal zijn.