Ontvoerde Franse vrouw overleden in Somalië

De 66-jarige Franse vrouw die werd ontvoerd in Kenia, is overleden. Dat deelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken mee. "Vermoedelijk hebben de ontvoerders haar de medicijnen die we opstuurden niet willen geven", zegt het ministerie ook.

De Franse vrouw, Marie Dedieu, werd ontvoerd in Kenia. Ze woonde er bijna 15 jaar in de buurt van een toeristisch oord. Sinds 1 oktober werd ze vastgehouden in Somalië. Vermoedelijk zitten strijders van Al Shabaab, de beweging die terreur zaait in de Hoorn van Afrika, achter de kidnapping. 

"De contacten waarmee de Franse regering geprobeerd heeft om Marie Dedieu vrij te krijgen, hebben ons haar overlijden gemeld. We weten niet wanneer of in welke omstandigheden ze is overleden", zo luidt een mededeling van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk vraagt om de repatriëring van haar lichaam.

De vrouw had kanker, hartproblemen en ze zat in een rolstoel. "Mogelijk hebben de ontvoerders haar de medicijnen die we opstuurden niet willen geven", zegt het ministerie nog.

In de jaren 70 speelde Dedieu een belangrijke rol in de feministische beweging in Frankrijk.