Russische film "Elena" bekroond op Filmfestival Gent

De Russische film "Elena" heeft op het Filmfestival van Gent de Grote Prijs voor de Beste Film gewonnen. Ook de Belgen Nicolas Provost en Gust Van den Berghe vielen met hun werk in de prijzen.

De film "Elena" (grote foto) van Andrei Zvyagintsev won in Cannes al de juryprijs binnen het "Un certain regard"-luik en is volgens de jury in Gent "een meesterwerk". De film vertelt het verhaal van een ouder koppel, Elena en Vladimir, die elk een verschillende achtergrond hebben. Ze zijn elkaar pas laat in het leven tegengekomen en hebben allebei kinderen uit een vorig huwelijk. Aan de prijs is een distributiepremie van 20.000 euro verbonden en een mediacampagne ter waarde van 23.000 euro.

De Georges Delerue Award voor Beste Muziek en Sound Design ging naar Sacha en Evgueni Galperine en Senjan Jansen voor "The invader" van Nicolas Provost. Voor de hoofdrolspeler uit de film Issaka Sawadogo (eerste foto in tekst) was er een speciale vermelding. Ook "The invader" krijgt een distributiepremie en een mediacampagne (samen 25.000 euro waard).

Gust Van den Berghe, de regisseur van "Blue bird" (tweede foto in tekst), kreeg een speciale vermelding voor zijn filmadaptatie van de roman van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. "Het is echt super", reageerde Van den Berghe in "Joos" op Radio 1. "Ik beschouw het als de tweede prijs. Dit is een festival met heel weinig prijzen, dus als je iets krijgt, ben je er heel dankbaar om. En zeker hier, bij ons thuis. Het is ook zo'n mooie selectie, zoveel kwaliteit, ik had het niet zien aankomen. Ik ben er een beetje stil van."

Ook actrice Elisabeth Olsen uit "Martha Marcy May Marlene" kreeg een speciale vermelding. De film is een psychologische thriller met in de hoofdrol een verwarde vrouw die uit een sekte ontsnapt is.

"Demain, ça sera bien" van de Franse Pauline Gray is gekozen als beste Europese kortfilm en "Broeders" van Adil El Arbi en Bilal Fallah als beste Belgische studentenkortfilm.

De jury bestond uit Erik Poppe, Jessica Woodworth, Nathan Larson, Marion Döring en Eran Riklis. Het Filmfestival van Gent loopt nog tot en met zaterdag. Dan worden de World Soundtrack Awards uitgereikt.