Spielberg krijgt erelintje van Didier Reynders

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg zal zaterdag het ereteken van Commandeur in de Kroonorde ontvangen uit de handen van vicepremier Didier Reynders. Spielberg is dan in Brussel voor de wereldpremière van "The adventures of Tintin: the secret of the unicorn".
Steven Spielberg

Een onderscheiding in de Kroonorde wordt toegekend voor "verdiensten op gebied van kunst, literatuur en wetenschap". De orde is onderverdeeld in graden waaraan een titel is gekoppeld, gaande van Ridder tot Grootmeester (de koning zelf). Onder anderen Dora van der Groen en Gaston Berghmans hebben ook de titel Commandeur gekregen.

Spielberg ontvangt de eer nu zaterdag op de eerste vertoning van zijn 3D-animatiefilm "The adventures of Tintin: the secret of the unicorn" ("Kuifje en het geheim van de eenhoorn"). Er was heel wat te doen over waar de wereldpremière zou plaatsvinden. Zowel Brussel als Parijs wilden de eer binnenhalen, want ook in Frankrijk is de stripfiguur van Hergé erg populair.

Uiteindelijk werd het een compromis. Brussel is eerst aan de beurt, maar dan op een ongebruikelijk moment, in de namiddag. Zaterdagavond wordt de film dan vertoond in Parijs. Vanaf 26 oktober kan het grote publiek gaan kijken.