61 van 139 banen weg op hoofdkantoor Media Markt

Op het hoofdkantoor van Media Markt/Saturn in Zellik worden 61 van de 139 banen geschrapt. De directie wil enkele ondersteunende diensten verplaatsen naar Nederland. De vakbonden zijn verrast door de aankondiging van de directie omdat de Belgische afdeling meer omzet draait dan de kantoorafdelingen in andere landen.
Media Markt in City 2 in Brussel

De directie maakte de herstructurering vanochtend bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Media Markt/Saturn wil de activiteiten in België en Luxemburg reorganiseren omdat "de moeilijke economische situatie die sinds 2008 voortduurt, het voorbije jaar meer dan ooit een invloed had op de consument". Volgens de directie geven de consumenten minder geld uit door de economische crisis en stappen ze ook steeds vaker naar een internetwinkel voor hun aankopen omdat die lagere prijzen kunnen aanbieden.

De directie stelt ook dat de extra investeringen in de promotie van "10 jaar Media Markt in België" niet het verhoopte resultaat in de verkoop hebben opgeleverd. Een interne studie zou bovendien uitgewezen hebben dat de kostenstructuur en de personeelsbezetting van de zetel in Zellik gevoelig hoger ligt dan bij de afdelingen in andere landen waar de groep actief is.

Vakbonden zijn verbaasd

De vakbonden zijn verbaasd over de aangekondigde herstructurering bij het hoofdkantoor in Zellik. De bonden vrezen dat het niet bij deze 61 ontslagen zal blijven en vrezen ook dat enkele winkels de deuren zullen moeten sluiten.

"In 2010 haalde het bedrijf in ons land 4,2 procent meer omzet, waarmee het veel beter deed in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland of Nederland", zegt Michel Barbuto van de Franstalige christelijke vakbond CNE tegen persbureau Belga. "Men wil nu saneren om te anticiperen op een negatieve evolutie die verwacht wordt, maar waarvoor ik op dit ogenblik geen enkele objectieve indicatie zie. Ik vrees dan ook dat dit de voorbode is voor meer ontslagen, niet alleen in de hoofdzetel maar ook in verlieslatende winkels. De herstructurering omvat enkel kostenbesparing, maar er is niets terug te vinden van investeringen om de elektronicaketen nieuwe impulsen te geven", stelt Barbuto.

Het personeel is volgens de vakbonden gechoqueerd en beraadt zich momenteel over eventuele protestacties.

Media Markt/Saturn heeft 21 winkels in België (15 winkels van Media Markt en 6 van Saturn in België). Ook de 2 winkels van Saturn in Luxemburg vallen onder de verantwoordelijkheid van de zetel in Zellik. In België en Luxemburg heeft de groep meer dan 1.600 werknemers.