"Bedankt voor eerlijk proces"

In Tongeren hebben de openbare aanklager en de advocaat van Ronald Janssen nog gesproken, net voor de jury zich moest terugtrekken voor de beraadslaging. Ze hadden nog recht op hun repliek, het antwoord op de pleidooien van de andere advocaten.

De openbare aanklager Patrick Boyen (foto) benadrukte de ongeloofwaardigheid van het verhaal van Janssen als zou Annick Van Uytsel vrijwillig zijn meegelopen met hem. Boyen wees er ook nog eens op dat hier zeker voorbedachtheid in het spel is, zowel bij de moord op Van Uytsel als bij die op Shana en Kevin.

De advocaat van Ronald Janssen, Adam Miskovic, haalde nog eens aan hoe Janssen zijn bekentenissen heeft afgelegd. Hij herhaalde dat die gebeurden tijdens langdurige ondervragingen en tijdens een strikt veiligheidsregime in de gevangenis. "U weet ook dat die verhoren en dat regime spelen op de persoon in kwestie", zei Miskovic.

Op het einde van zijn repliek bedankte Miscovic zijn collega-advocaten, de openbare aanklager en voorzitter Michel Jordens voor het verloop van het eerlijke proces.

Janssen laatste keer aan het woord

Na zijn advocaat kreeg ook Janssen zelf nog een laatste keer het woord. "Ik moet hier niet het laatste woord hebben. Het zijn de drie mensen die het laatste woord moeten hebben", zei Janssen evenwel. Waarop hij begon te snikken en er verontwaardiging in de zaal ontstond. De vader van Shana Appeltans verliet de zaal toen Janssen aan het woord was.

"Ik wil u bedanken", vervolgde Janssen. "Vanaf de start van de rechtszaak is er heel veel sereniteit geweest. Wat mijn drijfveer ook geweest is: woede, angst, frustratie, ... ik heb dat nooit gewild. Het spijt me."