"Einde van lang en pijnlijk hoofdstuk voor Libiërs"

Verschillende wereldleiders reageren positief op het nieuws van de dood van de verdreven Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi. De Amerikaanse president Barack Obama had het vanavond over het einde van een lang en pijnlijk hoofdstuk voor de Libiërs.

"We kunnen vandaag zeggen dat er een eind is gekomen aan het Khaddafi-regime", zegt Obama, die er nog op wijst dat zoiets een jaar geleden nog onmogelijk leek. "Nu heeft het Libische volk de kans om zijn eigen lot te bepalen in een vrij en democratisch Libië", aldus de Amerikaanse president, die de dood van Khaddafi betekenisvol noemt: "Onvermijdelijk komt er een eind aan regeren met een ijzeren vuist."

Bij de Verenigde Naties weerklinkt een gelijkaardig geluid. "Deze dag betekent een historische overgang voor Libië", zegt secretatis-generaal Ban Ki-moon. "De strijders van beide kampen moeten nu de wapens neerleggen en vrede nastreven. (...) Nu is het moment van de generositeit aangebroken, niet dat van de wraak."

Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zien in het verdwijnen van Khaddafi het einde van een tijdperk van despotisme en repressie waarin de Libische bevolking te lang geleden heeft. Ze roepen de Nationale Overgangsraad op om een "breed verzoeningsproces" na te streven waarbij alle Libiërs betrokken moeten zijn. Dat proces moet leiden naar een "democratische, vredevolle en transparante transitie in het land".

De Britse premier David Cameron zegt dat de dood van Khaddafi een belofte inhoudt voor een betere toekomst van het Libische volk. "De bevolking van Libië heeft nu een grotere kans om voor zichzelf een sterke en democratische toekomst op te bouwen", aldus Cameron.

In Rusland reageerden president Dmitri Medvedev en de Nederlandse premier Mark Rutte samen op een persconferentie. Rutte had het over goed nieuws, volgens Medvedev is het Libische volk nu aan zet.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini vindt dat de dood van Khaddafi "een grote stap vooruit is". Hij benadrukt dat het verdwijnen van Khaddafi het werk is van de Nationale Overgangsraad en van niemand anders. Volgens zijn collega van Defensie Ignazio La Russa komt er met de dood van Khaddafi een einde aan het conflict in Libië.