"Franse tak Dexia wentelde risico's deels af op België"

De Frans-Belgische bankgroep Dexia heeft vorig jaar al waarschuwingen gekregen over te grote risico's en de Franse poot heeft die waarschuwingen genegeerd. De problemen zouden zijn afgewenteld op de Belgische tak. Dat blijkt uit documenten die De Standaard en Le Soir konden inkijken. De vraag rijst waarom de Belgische tak dat heeft toegelaten.

De kranten namen officiële documenten van de Europese Commissie en van de Franse toezichthouder ACP onder de loep. In de loop van vorig jaar kreeg Dexia een reeks duidelijke waarschuwingen. De Franse bankwaakhond dreigde er zelfs mee om Dexia onder toezicht te plaatsen. Bij Dexia Credit Local in Frankrijk werd de ernst van de situatie genegeerd.

Dexia heeft zich tegen het ene risico ingedekt door een ander risico te nemen, onder meer door de zogenoemde renteswaps. Dat zijn financiële instrumenten die de bank moeten beschermen tegen risico's. Maar die renteswaps zogen miljarden cash geld weg uit de bank, in september van dit jaar zelfs voor 46 miljard euro. De Standaard heeft het over "oncontroleerbare risico's met een enorme hoeveelheid renteswaps" en over "gebrekkige wiskundige modellen waardoor risico's systematisch werden onderschat".

Het is het Franse deel van Dexia waar de enorme risico's werden genomen en de waarschuwingen werden genegeerd. Maar uit Dexia Bank België, twee weken geleden gekocht door de Belgische overheid om de bank te redden, zijn er tientallen miljarden euro's weggehaald om Dexia Credit Local te ondersteunen.

Dat de risico's deels op de gezondere Belgische tak werden afgewend, doet erg veel vragen rijzen. Waarom liet Dexia in ons land dat gebeuren? Wist de Belgische banktoezichthouder hiervan? Waren Dexia-CEO Pierre Mariani en Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene hiervan op de hoogte, en hoe ver reikt hun verantwoordelijkheid? En wat wist de Belgische regering, die sinds 2008 vertegenwoordigers heeft in de raad van bestuur, over de enorme risico's die zich opstapelden?

Dehaene en Leterme reageren voorlopig niet

Ontslagnemend premier Yves Leterme en Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene willen voorlopig niet reageren op de berichten over Dexia. Ook van ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) kwam nog geen reactie. Op Twitter deelt Reynders deze ochtend wel mee dat de verkoop van Dexia Bank België aan de Belgische overheid vannacht werd afgerond.

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, zegt dat hij niet op de hoogte was van de brieven van de Franse toezichthouder.