"Het is alsof de Ark van Noah hier is gestrand"

In de Amerikaanse staat Ohio heeft de politie tientallen wilde dieren doodgeschoten die waren ontsnapt uit een privézoo. Eén aap is nog op de vlucht. De eigenaar heeft de dieren vrijgelaten en daarna zelfmoord gepleegd. Dierenliefhebbers reageren boos.

Paniek in de stad Zanesville gisteren, toen bleek dat tientallen wilde dieren waren ontsnapt. In een privézoo werd de eigenaar dood aangetroffen, alle kooien van de dieren stonden open.

Het was eerst niet duidelijk wat er gebeurd was. Intussen is gebleken dat de eigenaar zijn dieren heeft vrijgelaten en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.

De politie maande iedereen aan om binnen te blijven, scholen bleven dicht. Intussen werd een klopjacht gehouden. De politie zegt dat er 56 dieren op de vlucht waren. Zeker 48 dieren zijn doodgeschoten, waaronder 17 leeuwen en liefst 18 zeldzame Bengaalse tijgers.

Daarnaast werden 6 dieren gevangengenomen: 3 luipaarden, 1 grizzly en 2 apen. Nog 1 wolf werd dood aangetroffen. Nu zou er nog 1 aap op de vlucht zijn. "Het is precies alsof de Ark van Noah hier is gestrand", zegt Jack Hanna, de directeur van de Columbus Zoo, die hulp verleende bij de pogingen om de dieren te vangen.

Dierenliefhebbers reageren boos. Ze hebben onder meer kritiek op het "shoot to kill"-bevel van de politie. Wereldwijd zijn er nog slechts zo'n 1.400 Bengaalse tijgers in leven. Ohio heeft een erg lakse wetgeving over exotische dieren en veel mensen houden er een eigen dierenpark op na.