"We hebben het onderste uit de kan gehaald"

Twee maanden na het drama op Pukkelpop blikt organisator Chokri Mahassine voor het eerst terug op de ramp. In grote interviews in bijna alle Vlaamse kranten benadrukt hij "dat de organisatie gedaan heeft wat ze kon".

Maandag kondigde de organisatie al aan dat het festival blijft bestaan en werd er een compensatieregeling in de vorm van drank- en eetbonnen voor de volgende edities voorgesteld. Die compensatieregeling wordt niet door alle festivalgangers op gejuich onthaald, maar Mahassine blijft achter de beslissing staan.

"Ik zeg niet dat dit de beste oplossing is, maar niemand heeft iets beters gesuggereerd", zegt hij in De Standaard. "En ik blijf luisteren naar betere voorstellen. Ik zal blijven zeggen dat we niets hoefden te doen. Het was een ramp en we hebben geen fouten gemaakt. Maar we willen niemand in de steek laten en alles goed afhandelen. Ik begrijp dat er kritiek is, maar we hebben gekozen om een geste te doen voor zo veel mogelijk Pukkelpoppers."

Op het feit dat de reserve van ruim 3 miljoen euro die het festival heeft niet wordt aangesproken, reageert Mahassine als volgt: "Dan zouden we geen nieuw festival kunnen opstarten. Met die drie miljoen euro in de vzw The Factory betalen we de infrastructuur en de voorschotten en zo. We willen het festival op eigen kracht laten verrijzen. En als we toch zouden uitbetalen, zou iedereen zo'n 30 euro krijgen en zou er geen festival meer zijn."

Verbeterde samenwerking met KMI

Als festivalorganisator wil Mahassine uiteraard ook leren uit de ramp. "De communicatie met het KMI moet verbeteren", zegt hij in De Morgen. "Het KMI is nu pakketten aan het samenstellen voor evenementen, abonnementen waarbij je ook een deskundige aan de lijn kan krijgen (die heel specifiek informatie kan geven over 1 plaats, nvdr). Dat wordt ontwikkeld op basis van wat er gebeurd is. (snel) Dat wil niet zeggen dat dit voorspelbaar was, dat heeft het KMI ons officieel laten weten. Het is nu niet aan de orde, maar stel dat we een uur op voorhand hadden geweten dat de storm ons zou treffen? Waar breng je 70.000 mensen naartoe? Zouden we elkaar in paniek vertrappelen, zoals op andere evenementen is gebeurd?"

Daarnaast wil Mahassine ook een alternatief netwerk voor communicatie uitbouwen en blijft de organisatie de bomen nauwgezet in de gaten houden. "Er komt al jaren een boomchirurg, dit jaar zijn er 62 bomen gekapt voor het festival. Zelfs de sterkste, meest frisse boom is omgewaaid."

Mahassine geeft toe dat het idee om ermee te stoppen de eerste dagen wel bij hem opgekomen is. "Maar ik heb ook tienduizenden steunbetuigingen gekregen. Die golf van solidariteit was hartverwarmend. Dat alles heeft ons de kracht gegeven om het hoofd niet te laten hangen."

"Elke dag opnieuw vraag ik mezelf af of we al het mogelijke gedaan hebben", verzucht de festivalorganisator nog in De Morgen. "Elke keer kom ik tot de vaststelling dat we het onderste uit de kan hebben gehaald."

Foo Fighters stort bijdrage in steunfonds

Uiteindelijk hebben vooral de Belgische bands afstand gedaan van hun Pukkelpopgage. Mahassine benadrukt dat dat voor grote, internationale bands ook niet evident is.

"Een band als Foo Fighters arriveert 3 dagen op voorhand met 17 trucks vol materiaal en een gespecialiseerde crew van 150 man", legt hij in De Morgen uit. "Foo Fighters hebben, na aftrek van de kosten, in het steunfonds gestort. Ik word daar niet beter van, ik juich het alleen maar toe."

lees ook