Cinema Novo en Open Doek slaan de handen in elkaar

De filmfestivals Cinema Novo uit Brugge en Open Doek uit Turnhout fuseren. Op die manier willen ze de wereldfilm een sterkere positie garanderen in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2013 vinden beide festivals samen plaats.

"We kunnen zo een veel groter Vlaams verhaal vertellen", zei Marc Boonen van Open Doek op Radio 2. "En de locaties worden er ook beter van."

Het nieuwe festival wil "een krachtig label voor goede films, uit de hele wereld, en in heel Vlaanderen" worden.  Door de fusie kan ook de artistieke expertise van beide festivals uitgewisseld worden en kunnen de interessante filmfestivals in de wereld beter gevolgd worden.

Hoe het nieuwe festival zal heten en wanneer het georganiseerd zal worden, is momenteel nog niet duidelijk. "Er is wel al afgesproken dat we twee openingsavonden zullen organiseren: in Turnhout en in Brugge", aldus Boonen. Het nieuwe festival hoopt zo'n 150.000 bezoekers per jaar te lokken.