ETA zegt de gewapende strijd stop te zetten

De Baskische afscheidingbeweging ETA heeft het einde van de gewapende strijd aangekondigd en zegt nu te streven naar onderhandelingen met Spanje en Frankrijk. De aankondiging kan het einde betekenen van de laatste gewapende onafhankelijkheidsstrijd in Europa.

"ETA heeft beslist om de gewapende strijd definitief stop te zetten", laat de afscheidingsbeweging weten in een videoboodschap, "en roept de Spaanse en Franse regering op tot een directe dialoog om tot een oplossing te komen."

Eerder had de ETA al een staakt-het-vuren aangekondigd, maar de beweging had de gewapende strijd nog niet afgezworen als middel om tot een onafhankelijk Baskenland te komen. De laatste jaren was de afscheidingsbeweging danig verzwakt nadat tientallen militanten waren aangehouden, onder wie ook 5 leidende figuren. 

Wat de ETA niet doet, is zichzelf ontbinden. Dat was nochtans een van de eisen van de Spaanse regering. De afscheidingsbeweging blijft er ook bij dat Baskenland het recht heeft om over zijn eigen toekomst te beslissen, als deel van Spanje of als onafhankelijk land.

De Spaanse premier José Luis Zapatero verwelkomt de aankondiging van ETA als een overwinning voor de Spaanse democratie. Over eventuele onderhandelingen met de ETA zegt Madrid niets. In 2006 praatte de regering-Zapatero al eens met de Baskische nationalisten, maar dat leidde niet tot enig resultaat, waarop de ETA eenzijdig een bestand opzegde.

De gewapende strijd van Euskadi Ta Askatasuna ("Baskenland en Vrijheid") heeft 43 jaar geduurd en heeft 829 mensenlevens geëist. De groep ijvert voor een onafhankelijke en socialistische Baskische staat.

Als vrij snel zette de ETA die argumenten kracht bij met aanslagen tegen figuren van de Franco-dictatuur in Spanje. Na de overgang naar de democratie bleef de ETA evenwel de "oorlog" met Spanje voortzetten met aanslagen, ontvoeringen en moorden, dit keer tegen democratische politici.

De voorbije jaren is het een paar keer gekomen tot een bestand met de Spaanse regering, maar telkens opnieuw herviel de ETA in terreur. De afscheidingsbeweging vond soms een objectieve bondgenoot in Madrid, zeker toen de rechtse Partido Popular daar aan de macht was en elke dialoog met de Baskische nationalisten afwees.