Griekse besparingen definitief goedgekeurd

Het Griekse parlement heeft meerderheid tegen oppositie de nieuwe wet goedgekeurd die de Grieken verplicht de broeksriem nog verder aan te halen. Voor het parlement waren opnieuw duizenden demonstranten opgedaagd.

De goedgekeurde maatregelen houden onder andere loonsverlagingen en het ontslag van ambtenaren in. De pensioenen worden verlaagd en de belastingen gaan omhoog.

De wet werd goedgekeurd door de socialistische meerderheid in het parlement. Alleen de voormalige minister van Arbeid Louka Katseli stemde tegen een artikel over de aanpassing van collectieve arbeidsovereenkomsten. Zij werd prompt door premier George Papandreou uit de socialistische fractie in het parlement gezet.

Vandaag was het ook de tweede dag van de 48 urenstaking waartoe de twee grote vakcentrales, de GSEE en Adedy, hadden opgeroepen. Gisteren had de betoging tot een confrontatie tussen politie en betogers geleid.

De politie deelde de betogers op in drie groepen. De overgrote meerderheid waren manifestanten van diverse pluimage, de anderen waren ambtenaren en de minderheid waren extreemlinkse betogers. Volgens de betogers "schaden de regering, het IMF en de EU de gezondheid".

Het centum van Athene was ook vandaag niet toegankelijk voor het verkeer. Ook de meeste zelfstandigen zoals winkeliers, taxichauffeurs, dokters, advocaten en leerkrachten staakten vandaag verder.

"Er is geen sprake dat we dit gevecht zullen stoppen totdat de regering valt, dat is namelijk één van onze eisen," zei Nikos Papageorgiou, directeur van de federatie van hoteliers.

Ook vandaag draaiden de betogingen op rellen uit. De jongeren en politie raakten slaags, maar ook enkele rivaliserende groepjes jongeren kregen het aan de stok met mekaar. De jongeren raakten ook slaags met de ordedienst van de machtige communistische vakbondsfederatie Pame.

Jongeren bekogelden de politie met stenen en molotovcocktails, waarop de politie traangas gebruike om de jongeren uit elkaar te drijven. Bij het geweld is een dode gevallen, maar over de juiste omstandigheden bestaat nog geen duidelijkheid.

Lijst met 2.500 belastingszondaars

Het Griekse ministerie van Financiën heeft twee lijsten met ongeveer 2.500 namen voorgelegd aan het Griekse parlement. Op die lijsten staan namen van mensen die de staat nog grote sommen geld verschuldigd zijn. In de ergste gevallen tot meer dan 100 miljoen euro.

Volgens parlementsleden staan er mensen op de lijsten uit elke laag van de bevolking. Zo staan er mensen in die genieten van een werkloosheidsuitkering, terwijl ze in het buitenland over een kapitaal tussen 1 en 1,5 miljoen euro beschikken. Zo is er ook iemand die beweert dat hij 42.000 euro per jaar verdient, maar in het buitenland heeft hij een kapitaal van zo'n 104 miljoen euro.

De lijsten mogen niet openbaar worden gemaakt. Enkel de Griekse parlementsleden mogen de lijst inkijken, maar ze mogen geen foto's nemen en geen notitie's maken van de lijst.