Hollywood in de bres voor Iraanse filmmakers

Hollywood springt in de bres voor de gevangengenomen Iraanse filmmakers. "Deze mensen zijn kunstenaars, geen politieke vijanden en ze hebben -net zoals alle vrije mensen- het recht op het verkondigen van hun eigen mening", luidt het in een mededeling aan de Iraanse overheid.

Onder meer The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (die de Oscaruitreiking organiseert), de American Society of Cinematographers en de vakverenigingen van Amerikaanse regisseurs, schrijvers, acteurs en producers hebben de aanhouding van 6 onafhankelijke Iraanse filmmakers scherp veroordeeld.

Zij vragen de Iraanse overheid trouwens om alle filmmakers die momenteel in de gevangenis zitten, vrij te laten. Iran heeft hen veroordeeld omdat hun films kritisch zijn voor het regime van president Ahmadinejad.

Vorige week werd de gevangenisstraf van de Iraanse regisseur Jafar Panahi (foto) bevestigd. Hij mag ook 20 jaar geen films maken. En begin deze week werd een Iraanse actrice veroordeeld tot een jaar cel en 90 zweepslagen omdat ze meegespeeld had in een film die kritisch was voor het regime.