Khaddafi "is gedood in de buurt van Sirte"

De verdreven Libische kolonel Moe'ammar al-Khaddafi is gedood bij gevechten in de buurt van Sirte. Dat bevestigt de Libische Nationale Overgangsraad. De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft beelden verspreid van het lichaam van Khaddafi.
Op Al Jazeera waren beelden te zien van een bloedende man die heel erg op Moe'ammar al-Khaddafi lijkt

"We hebben lang op dit moment gewacht", zegt Mahmoud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad. "Moe'ammar al-Khaddafi is gedood." Binnenkort zal de voorzitter van de Overgangsraad een belangrijke mededeling doen, zegt Jibril: "Mustafa Abdel Jalil zal ten laatste morgen de bevrijding van het land aankondigen en meer details geven over de dood van Khaddafi."

Volgens verschillende bronnen bij de Nationale Overgangsraad raakte Khaddafi gewond toen hij in een konvooi probeerde te vluchten uit Sirte. "Hij is zwaargewond", zei een woordvoerder eerder vanmiddag. "Hij is gewond aan beide benen en hij werd in een ziekenwagen weggevoerd." Andere rebellen, die beweren dat ze betrokken waren bij Khaddafi's arrestatie, zeggen dat hij zich verschool in een put en smeekte om niet neergeschoten te worden.

Volgens een arts in het ziekenhuis van Misurata echter, waar het lichaam van Khaddafi naartoe is gebracht, vertoont het lichaam van de voormalige leider schotwonden in het hoofd en de maag. Dat kan erop wijzen dat Khaddafi niet is omgekomen bij een gevecht, maar is geëxecuteerd.

Enkele bronnen zeggen dat Khaddafi even later aan zijn verwondingen is bezweken. De NAVO en het Witte Huis zeggen dat ze het nieuws onderzoeken, maar voorlopig niet kunnen bevestigen. De NAVO zegt wel dat de alliantie deze voormiddag twee militaire voertuigen van troepen van Khaddafi onder vuur heeft genomen vlak bij Sirte.

Op de Libische staatstelevisie, die in handen is van de rebellen, werd het nieuws bekendgemaakt. Het bericht is nog niet afdoende bevestigd. Desondanks heeft Al Jazeera beelden getoond van een bloedend lichaam van een man die wel heel erg op Khaddafi lijkt.

Op televisiebeelden is ook te zien hoe heel wat Libiërs vieren. Een pro-Khaddafi-zender ontkent dat de kolonel dood is en zegt dat Khaddafi "in goede gezondheid verkeert". Vandaag is Sirte, in de regio waar Khaddafi geboren is, zo goed als volledig ingenomen door de rebellen.

Bij de inname van Sirte zouden nog enkele andere kopstukken van het regime zijn gedood of gevangengenomen. Mo'tassim, een van Khaddafi's zonen, zou zijn gedood. Saif al-Islam, de bekendste zoon van Khaddafi, zou opgepakt zijn en nu gewond in het ziekenhuis liggen. Moussa Ibrahim, jarenlang de woordvoerder van Khaddafi zou zijn gevangengenomen. De vroegere minister van Defensie onder Khaddafi, Abubakr Younes Jaber, zou zijn gedood in Sirte.

Khaddafi was 42 jaar aan de macht en werd eind augustus van de macht verdreven. Hij was sindsdien op de vlucht en het was lange tijd onduidelijk waar hij verbleef.